Translate

Samstag, 15. Januar 2022

Almás morzsás pite / Apple Crumble Pie

 

Ki ne szeretné az igazi omlós, ropogós almás pitét lédús savanykás töltelékkel! Kedvencem egyike az íze miatt és azért is mert könnyen és gyorsan elkészül, gyúrás, kelsztés, nyújtás nélkül. Ennek a süteménynek is sokféle verziója van, én most ezt a receptet kezdőknek, akár a tapasztalt háziasszonnyoknak egyaránt ajánlom. 

Hozzávalók tésztához:

  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 40 g kristály cukor
  • 50 ml olaj
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 190 g liszt
  • porcukor a hintéshez
Töltelék:

  • 4 nagyobb savanykás alma
  • 1 citrom leve
  • 3 kanál cukor
  • 50 g vaj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 kanál sárgabarack lekvár 
Elkészítés:

1. Az almát vékonyan meghámozzuk és apró kockákra szeleteljük. Egy serpenyőbe tegyük, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, vajat és közepes hőn pároljuk. Adjuk hozzá a baracklekvárt.                            

Többszöt keverjük meg. Amikor teljesen elpárolgott a leve hagyjuk kihűlni.                                              
2. A tésztához a tojást, vaníliás cukrot, kristálycukrot és sót, kevejük össze. Adjuk hozzá az olajat és ismét jól kevejük össze. Végül a liszttel és sütőporral keverjük el, gyúrjuk össze. Ha túl kemény a tészta, adjunk hozzá kevés vizet.                                                                                                                           3. A tészta 1/3 részét tegyük egy fóliába és tegyük hidegre. A tészta 2/3 részét nyomkodjuk egy 24 cm átmérőjű sütőbe, melyet papírral kibéleltünk. Egy jó újjnyi szélesen a tésztát nyomkodjunk a sütő szélére is. Az alamtölteléket osszuk szét rajta és a megmaradt tésztát egy alamreszelőn reszeljük a tetejére.                   
Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Amikor teljesen kihűlt, kivegyük a sütőből egy tálcára és meghintjük porcukorral.                                                                                             
Vaníliás fagylaltot is kínálhatunk mellé.                            

                                                                                                                     Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen