Ki ne szeretné az igazi omlós, ropogós almás pitét lédús savanykás töltelékkel! Kedvencem egyike az íze miatt és azért is mert könnyen és gyorsan elkészül, gyúrás, kelsztés, nyújtás nélkül. Ennek a süteménynek is sokféle verziója van, én most ezt a receptet kezdőknek, akár a tapasztalt háziasszonnyoknak egyaránt ajánlom.
Hozzávalók tésztához:
- 1 tojás
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 40 g kristály cukor
- 50 ml olaj
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 190 g liszt
- porcukor a hintéshez
- 4 nagyobb savanykás alma
- 1 citrom leve
- 3 kanál cukor
- 50 g vaj
- 1 teáskanál fahéj
- 1 kanál sárgabarack lekvár
1. Az almát vékonyan meghámozzuk és apró kockákra szeleteljük. Egy serpenyőbe tegyük, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, vajat és közepes hőn pároljuk. Adjuk hozzá a baracklekvárt.
Többszöt keverjük meg. Amikor teljesen elpárolgott a leve hagyjuk kihűlni. 2. A tésztához a tojást, vaníliás cukrot, kristálycukrot és sót, kevejük össze. Adjuk hozzá az olajat és ismét jól kevejük össze. Végül a liszttel és sütőporral keverjük el, gyúrjuk össze. Ha túl kemény a tészta, adjunk hozzá kevés vizet. 3. A tészta 1/3 részét tegyük egy fóliába és tegyük hidegre. A tészta 2/3 részét nyomkodjuk egy 24 cm átmérőjű sütőbe, melyet papírral kibéleltünk. Egy jó újjnyi szélesen a tésztát nyomkodjunk a sütő szélére is. Az alamtölteléket osszuk szét rajta és a megmaradt tésztát egy alamreszelőn reszeljük a tetejére. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. Amikor teljesen kihűlt, kivegyük a sütőből egy tálcára és meghintjük porcukorral. Vaníliás fagylaltot is kínálhatunk mellé.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen