Farsangra jellemző a finom falatokkal megterített asztal és a sok édesség. Akár farsangra is készíthetjük ezt a puha porcukorral meghintett, jó sok lekvárral tálalt túrófánk. Gyorsan elkészíthető. Bő olajban aranybarnára kisütve a tésztája puha, levegős. Finom lekvárral kínáljuk.
Hozzávalók kb.30 darabhoz:
- 1 kg túró, áttörve
- 50-60 dkg
- 4 tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 2 csipet só
- 3 kávés kanál szódabikarbóna
- 1 rúd vanília, kikapart magja
- sertés zsír vagy olaj a sütéshez
- finom lekvár, pl. csipkebogyó
A lisztet keverjük el a porcukorral és szódabikarbónával. Adjuk hozzá az áttört túrót, a vanília kikapart magját, a tojást és a sót. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát. Lágy tésztát kapunk, kissé ragad a kezünkhöz. Tegyük háztartási fóliába, kezünkkel téglalap alakúvá formáljuk, hogy ne keljen a sodrófával hosszasan nyújtani a pihentetés után. Csomagoljuk be és tegyük hűtőbe legalább egy órára.
Lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Vegyünk két különböző nagyságú kiszúrót (kb 8 cm átmérőjűt), szaggasünk korongokat, a közepét szúrjuk ki a kisebb szaggatóval (kb 2-3 cm). A leesett tésztát gyúrjuk ismét össze, nyújtsuk ki és ismételjük addig a folyamatot, amíg el fogy a tészta. A kiszúrt tészta aljáról kézzel vagy ecsettel seperjük le a felesleges lisztet.Tegyük a forró zsírba / olajba, de azért ügyeljünk, hogy túl forró se legyen, mert akkor kivül megég, belül pedig nyers marad a tészta. Aranybarnára sütjük. Konyhapapíron ittasuk le róla a felesleges zsírt. Még langyosan meghintjük porcukorral. Bármilyen lekvárt adhatunk hozzá, a csipkebogyó jól illik hozzá. Csokikrémet is adhatunk mellé, habár nekem legfinomabb lekvárral. Sütésre fel Kedveseim!
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen