Sastav (oko 30 komada):
- 1 kg sitnog sira (ako je potrebno dobro izgnječimo sa viljuškom, pošto koristim domaći sir)
- 50-60 dkg brašna (zavisi od sira)
- 4 jaja
- 1 ravna kašikica soli
- 6 kašika šećera u prahu
- 3 kašikice sodabikarbone
- 1 štapić-mahuna vanile (mahunu uzduž preseći, izvaditi semenke)
- svinjska mast ili biljna mast ili ulje za pečenje (po želji ko šta voli)
- najbolje domaći džem naprimer šipak
Pomešamo brašno, šećer u prahu i sodabikarbonu. Dodamo sir, jaja, vanilu, so i umesimo testo. Testo je mekano, lepi se za prste. Uzmemo komad providne folije, testo stavimo na nju i rukom malo istanjimo u obliku prvougaonika. Umotamo ga i stavimo u frižider najmanje jedan sat.
Preko brašnom posute radne površine stavimo testo, oklagijom oprezno rastanjimo oko 1,5 cm. Vadimo krofne modlom pečnika 8 cm, zatim sredinu drugom modlom prečnika 2-3 cm i redjamo ih na lagano pobrašnjenu povšinu. Ostatak testa opet umesimo, odmah rastanjimo i ponovimo postupak dok nestane svo testo.
U manjoj šerpici otopimo mast ili ugrejemo ulje. Istopljene masnoće treba da bude toliko da krofna može da pliva. U toku pečenja testo će upiti deo masnoće, treba dodati pomalo. Ako je masnoća suviše vrela, malo smanjite temperaturu, u protivnom će korfna spolja dobiti tamnu boju, a iznutra se neće dobro ispeći. Gotove krofne stavimo na kuhinjski ubrus da se ocede, zatim ih pospemo šećerom u prahu. Služimo ih sa pekmezom.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen