Translate

Freitag, 28. Januar 2022

Slatke krofne sa sirom - bez kvasca

U vreme karnevala glavna poslastica je krofna u svim mogućim varijantama. Ove se brzo pripremaju sa sitnim sirom. Veoma su vazdušaste, mekane i imaju svoju aromu na vanilu. Igledaju senzacionalno posute sa šećerom u prahu i sa rupom u sredini. Služimo ih sa damaćim džemom po ukusu. Ja mislim da su najukusnije sa pekmezom od šipka. 

Sastav (oko 30 komada):

  • 1 kg sitnog sira (ako je potrebno dobro izgnječimo sa viljuškom, pošto koristim domaći sir)
  • 50-60 dkg brašna (zavisi od sira)
  • 4 jaja
  • 1 ravna kašikica soli
  • 6 kašika šećera u prahu
  • 3 kašikice sodabikarbone
  • 1 štapić-mahuna vanile (mahunu uzduž preseći, izvaditi semenke)
  • svinjska mast ili biljna mast ili ulje za pečenje (po želji ko šta voli)
  • najbolje domaći džem naprimer šipak

Priprema:

Pomešamo brašno, šećer u prahu i sodabikarbonu. Dodamo sir, jaja, vanilu, so i umesimo testo. Testo je mekano, lepi se za prste. Uzmemo komad providne folije, testo stavimo na nju i rukom malo istanjimo u obliku prvougaonika. Umotamo ga i stavimo u frižider najmanje jedan sat. 
Preko brašnom posute radne površine stavimo testo, oklagijom oprezno rastanjimo oko 1,5 cm. Vadimo krofne modlom pečnika 8 cm, zatim sredinu drugom modlom prečnika 2-3 cm i redjamo ih na lagano pobrašnjenu povšinu. Ostatak testa opet umesimo, odmah rastanjimo i ponovimo postupak dok nestane svo testo.
U manjoj šerpici otopimo mast ili ugrejemo ulje. Istopljene masnoće treba da bude toliko da krofna može da pliva. U toku pečenja testo će upiti deo masnoće, treba dodati pomalo. Ako je masnoća suviše vrela, malo smanjite temperaturu, u protivnom će korfna spolja dobiti tamnu boju, a iznutra se neće dobro ispeći. Gotove krofne stavimo na kuhinjski ubrus da se ocede, zatim ih pospemo šećerom u prahu. Služimo ih sa pekmezom. 
                                                            Prijatno!



 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen