Translate

Samstag, 24. September 2016

Almás morzsás háromszög fekete ribizlivel és vanília krémmel


Viszontlátásra szünidő, viszontlátásra nyaralás!
Kora ősszel gyönyörű a természet, igaz a fák nem vették még fel arany-bordó ruhájukat, de így is érezni a levegőben, hogy vége a nyárnak. Ez a szüret, a termés betakarításának az ideje. Reggelente gyönyörű látványt nyújt a hajnali pára, napközben az aranylóan csillogó fények. Ki is használom ezt az ideális időszakot arra, hogy minél többet tartózkodjak a szabadban. Hosszú sétákat teszek az avarillatú erdőkben és érzem mennyire jót tesz a testemnek és a lelkemnek.
Az a legszebb kora ősszel, ha a sütőből finom almaillat járja be a lakás minden zegét-zugát! Úgy, mint otthon gyermekkoromban. Ma almásat sütöttem. Nem hagyományosan, hanem  finom vanília krémmel és megszórtam fekete és piros ribizlivel. Nagyon finom ízű és mutatós is lett. Háromszög alakúra szeleteltem föl, amikor már teljesen kihűlt. Délután meg is kóstoltuk és mindenki el volt ragadtatva tőle. Isteni!
Süssetek ti is, nem fogjátok megbánni!
 Hozzávalók k. 30 szelethez:
A tésztához:
  • 400 g vaj
  • 750 g liszt
  • 300 g cukor
  • csipet só
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 2 tojás
A töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • 250 g fekete ribizli ( én pár szem piros ribizlit is szórtam rá, így még mutatósabb)
  • 150 g vaj
  • 250 g cukor
  • 5 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 250 g sovány túró ( Quark=kvárk)
  • 200 g tejszín
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 2 csomag vanília ízű pudingpor
Elkészítés:
1. A tésztához a vajat felolvasztjuk, majd kissé hagyjuk kihűlni. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot és a sütőport. Keverjük össze és adjuk hozzá az olvadt vajat, majd a tojásokat. Jól keverjük össze. Egy 32 x 39 cm, mély (magas falú) tepsit zsírozzunk ki és nyomkodjuk bele a tészta 3/4 részét. Az 1/4 részét tegyük a hűtőbe. Előmelegített sütőben 175 fokon, légkeverősben 150 fokon k. 10 percig süssük elő a tésztát.
2. Az almát hámozzuk meg, vágjuk négybe és vágjuk ki a magházat. A negyed almák külső felét kissé vagdossuk be cikkekre. Bő vízben forraljuk fel az almanegyedeket, majd óvatosan öntsük le róla a vizet, ügyeljünk, hogy ne törjön az alma és hagyjuk kihűlni. Az almát nem szabad sokáig főzni! Megmossuk a ribizlit.
3. A vajat, a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük ki. Adjuk hozzá a túrót, a citrom reszelt héját és levét. A tejszínt verjük fel keményre és adjuk a túrós masszához. Az 5 tojást külön verjük fel és keverjük a túrókrémhez, majd végül adjuk hozzá a 2 vaníliás pudingport. 
A krémet simítsuk egyenletesen a télig sült tésztára és helyezzük rá az almanegyedeket, a magház oldalával lefelé. A ribizlit úgyszintén tegyük a krémre egyenletesen. A maradék tésztából csináljunk morzsát és szórjuk a gyümölcsre.
4.  Előmelegített sütőben 200 fokon, légkeverős sütőben 175 fokon süssük meg, kb. 30-40 perc alatt (sütőtől függően). Hagyjuk kihűlni és szeleteljük fel háromszög alakúra. Szórjuk meg kevés porcukorral.
                                         Jó étvágyat!




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen