Jedna od omiljenih voća jeseni je u svakom slučaju šljiva. Od ovog sočnog i mirišljavog voća se prave razne pekmezi, marmelade i džemovi, ali i najukusnije poslastice. Ja obožavam razne kolače sa šljivama iz prostog razloga, što cela kuća miriše na nju. Ovo voće budi u meni sećanja iz detinjstva, kada smo kod bake u bašti brali šljive u ogromne korpe. Moje bake i moja draga mama dok su kuvale u letnjoj kuhinji pekmez od šljiva ili pravile kolače sa šljivama, već na ulici se osetio neodoljivi miris.
Ovaj cheesecake sa šljivama je veoma sočan i mirišljiv, prava jesenja poslastica, koja je jednostavna i brzo se priprema.
Sastojci:
Za koru:
- 250 gr brašna
- 50 gr mlevenog badema
- 80 g šećera
- 150 gr maslaca
- 2 žumanceta
Za nadev:
- oko 500 gr šljiva
- 6 jaja
- 100 gr maslaca
- 150 gr šećera
- 50 gr gustine
- 1 kg svežeg sira bez soli ( kvark)
- cimet
- limunova kora i saft od pola limuna
Priprema:
1. Pomešajmo maslac, žumanca i šečer da bude penasta masa. Dodajmo badem i brašno. Umesimo test, zatim ga stavimo u providnu foliju i pola sata ostavimo u frižideru.
2. Šljive operemo, isečemo na četvrtine i ostavimo sa strane.
3. Okrugli kalup (26 cm prečnik) namažemo sa mašću i pospemo sa brašnom. Testo oklagijom razvijamo i stavimo ga u kalup. Obložimo dno i sa strane i izbodemo sa viljuškom. Po dnu premažemo koru tanko sa džemom od šljiva.
4. 100 gr mekanog maslaca i 150 gr šećera umutimo i dodamo jedno po jedno žumance (ukupno 6). Kada smo dobro umutili, dodamo sir, koru od jednog i sok od pola limuna. Umešamo gustin. Belanca čvrsto ulupamo i polako dodamo smesi od sira.
5. Masu sipamo u kalup, šljive poredjamo i po koju gurnemo u nadev.
Na kraju pospemo sa šećerom i cimetom. Stavimo u zagrejanu rernu na 175 stepeni / ili na 150 stepeni u rernu sa ventilatorom i pečemo oko 1 sat.
Ostavimo da se ohladi i izvadimo iz kalupa.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen