Translate

Sonntag, 25. September 2016

Selymes sütőtök krémleves édesburgonyával, zellergumóval és rozmaringgal

Az őszi vitaminbomba vagyis a sütőtök szezonja már megkezdődött. Igazi őszi - téli íz és sokan nagy örömmel fogyasztják ezt a finom, laktató zöldséget / gyümölcsöt. Éppúgy mint a kukorica és a bab, a sütőtök is a közép-, dél amerikai indiánoktól ered. Megbecsült növényként tisztelték a háborús időkben, igazi népeledelként tisztelték. Gazdag A-, C-, B- vitaminokban, azonkívül a magja omega-3 zsírsavakban, vasban, cinkben, káliumban és magnéziumban gazdag. Szerintem előkelőbb rangot érdemelne az élelmiszerek közt ez a hasznos növény. Az illata mindig a gyermekkorom késő estéit idézi fel a meleg konyhában. Otthon mindig sülve készítették vagy kalácsba tették. Itt Svájcban kóstoltam meg először a sütőtökből készült sok féle levest, a salátákat, a frissen préselt ivóleveket, egytálételeket hússal és hús nélkül és a különféle édességeket. Azonkívül a tökmagolaj és a tökmagból készült pesztók, salátaöntetek elengedetlen hozzátartozói az egészséges tudatos táplálkozásnak.
Nagyon rövid idő alatt elkészíthető ez a leves és az íze egyszerűen varázslatos. Próbáljátok ki ti is, nagyon egészséges!
Hozzávalók 4 személyre (vigyázat, annyira finom, hogy gyorsan elfogy!):
  • 350 g sütőtök
  • 250 g édesburgonya
  • 100 g zellergumó
  • 2 közepes lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj vagy vaj
  • 700 ml zöldségalap leves
  • 50 ml tejszín - főzési
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 ág rozmaring
  • só, bors
Leírás:
1. A sütőtököt kockára vágjuk, az édesburgonyát és a zellergumót is kockázzuk fel.
2. Aprítsuk fel a hagymát és pároljuk meg (üveges legyen ne legyen barna) az olajon vagy a vajon. Adjuk hozzá a zöldségeket és kissé karamellizáljuk meg őket.
3. Öntsük fel 7 dl alaplevessel, hogy ellepje a zöldséget. 20 percig lassan forrjon a leves, amíg a zöldség megpuhul ( nem szabad túl főzni).
4. 2 evőkanál tejfölt és a tejszín felét kissé kikeverjük és a leveshez adjuk. Sózzuk és borssal ízesítsük. A botmixerrel pürésítsük, amig egészen selymes lesz.
5. A rozmaringlevelet húzzuk le a szárról és vágjuk apróra. Előmelegített mély tányérokba tálaljuk, tetszés szerint adjunk még hozzá tejszínes tejfölt és szórjuk meg az apróra vágott rozmaringgal. 


                                          Jó étvágyat!



 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen