Translate

Samstag, 24. September 2016

Trouglovi sa jabukom-crnom ribizlom i vanilin kremom


Dovidjenja letovanje, dovidjenja raspust!
Jesen je godišnje doba, koje mnogi ne vole upravo zato što dolazi posle leta. Miholjsko leto itekako može da bude lepo, jer prijatni sunčani dani su zamenili neizdržive vrućine. Treba iskoristiti ove prijatne dane i što više boraviti u prirodi. Volim šetnje kroz šume i uživanje u jesenjem suncu. Prija i telu i duši, jer je mnogo prijatnije nego tokom vrelih letnjih meseci. Kišovito vreme takodje ima svoje čari. Samo od nas zavisi kako ćemo da se postavimo prema kiši. Pozitivan stav dozvoljava nam da se pored kratke šetnje po kiši, uživamo u toplini svog doma, da se posvetimo porodici, deci, partneru ili prijateljima. To je period za opuštanje. Ja obožavam jesen i uživam u toplim bojama i plodovima jeseni.
Danas sam napravila jedan izuzetno ukusan kolač sa jabukama. Probajte da napravite i vi, ako nemate ribizle, jednostavno ih izostavite. I bez njih je veoma ukusan.
Sastojci:
Za koru:
  • 400 g butera
  • 750 g brašna
  • 300 g šećera
  • 2 jajeta
  • prstohvat soli
  • 1/2 kafene kašičice praška za pecivo
Za nadev:
  • 1 kg jabuke
  • 250 g crnih i crvenih ribizle
  • 150 g butera
  • 250 gr šećera
  • 5 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g svežeg sitnog sira (Quark-kvark)
  • 200 g slatke pavlake
  • kora i sok od jednog limuna
  • 2 pakovanja puding-praška od vanile
Priprema:
1. Buter istopimo i ostavimo da se malo ohladi. Brašno, šećer i so promešamo i dodamo istopljeni maslac i jaja. Umesimo testo. Jednu dublju tepsiju 32 x 39 cm namažemo sa mašću. 3/ 4 testa stavimo u tepsiju, 1/4 ostavimo u frižideru. Stavimo u zagrejanu rernu na 175 stepeni, sa ventilatorom na 150 stepeni, 10 minuta.
2. Ogulimo jabuke. isečemo na četvrtine i odstranimo semenke, a sa spoljašnje strane paralelno narežemo oštrim nožem (ne suviše duboko!).  Jabuke stavimo u jednu veću šerpu sa dosta vode i ostavimo da se prokuva. Skinemo sa vatre i ocedimo vodu. Preko jabuka oprezno sipamo hladnu vodu. Moramo paziti, ne sme se puno kuvati-zavisi od sorte jabuke.
3. Buter izmešamo sa šećerom i vanilin šećerom. dodamo izrendanu limunovu koru i limunov sok. Dodamo sitan-kremast sir. Ulupamo slatku pavlaku i dodamo smesi od sira. Ulupamo jaja i polako pomešamo sa smesom od sira i na kraju umešamo prašak od pudinga. Ovim nadevom prelijemo do pola ispečenu koru. Poredjamo jabuke, tako da strane gde su bile semenke budu prema dole okrenute. Dodamo i ribizle. Ostatak testa iz frižidera sitno izmrvimo i stavimo preko voća.
4. Stavimo u unapred zagrejanu rernu od 200 stepeni, sa ventilatorom od 175 stepeni i pečemo oko 30-40 minuta (zavisi od rerne).
Kolač ostavimo da se ohladi, zatim isečemo prvo na kvadrate i dijagonalno presečemo da bi dobili trouglove. Pospemo sa šećerom u prahu.
                                          Prijatno!





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen