Translate

Sonntag, 25. September 2016

Kremčorba od bundeve sa slatkim krompirom (batat) i korenom od celera

Zlatna jesen, zlatni plodovi kao što je bundeva, koja je prava vitaminska bomba!
Kao kukuruz i pasulj, bundeva potiče iz srednje-, južne Amerike. Indijanci su veoma cenili ovu biljku, a za vreme ratova ona je postala najomiljenija namirnica naroda. Jeftina, a ukusna i namirnica, koja zasićuje. Bundeva sadrži A-, B- i C- vitamine, omega-3 masnekiseline, gvoždje, cink, kalijum i magnezijum. Smatram da bundeva zaslužuje veći respekt i treba je više koristiti u ishrani. Moje bake i moja mama su je koristile za razne kolače i pite kao nadev, ili su je ispekle u rerni. Prošlo je više od 15 godina otkako sam probala prvu krem čorbu od bundeve i od onda redovno je pripremam na različite načine. Kao čorba, kao salata, ili kao prilozi ili kao poslastica ili sok veoma je ukusno povrće ili voće.
U ovu čorbu sam stavila i slatki krompir ili batat. Na žalost nije zastupljen na trpezama u Vojvodini / Srbiji. Prvi put sam videla ovo povrće u Švajcarskoj i oduševilo me. Slatki krompir takodje potiče iz srednje-, južne Amerike, ali se uzgaja i ovde u Evropi. Veoma je bogat vitaminom B6, sadrži i vitamin C, D i A. Bogat je gvoždjem, magnezijumom, kalijumom i u kulinarstvu se može koristiti na razne načine.
Znamo i to koliko je celer zdrav. O tome sam pisala u prethodnim mojim receptima. Podsetite se samo recepta: od 07. jula http://konyhamtitka.blogspot.ch/2016/07/penusava-krem-corba-od-celera-sa-persun.html
U čorbu sam stavila i ruzmarin. To je začin, koji je veoma - veoma zdrav, jer stimuliše pamćenje, poboljšava koncentraciju ( ako učite, stavite saksiju sa ruzmarinom ili grančicu ruzmarina u blizinu), odstranjuje glavobolju, mozak čuva od moždanog udara, sprečava rast kožnog tumora, stimuliše žuč itd. itd.
Probajte ovu baršunastu krem čorbu da napravite po ovom receptu i oduševiće vas, jer je veoma ukusna, posebna i veoma zdrava!
 Potrebno za 4 osobe:
  • 350 g bundeve
  • 250 g slatkog krompira -batat
  • 100 g korena od celera
  • 2 srednje glavice ljubičastog luka
  • 1 čen belog luka
  • 2 supene kašike ulja ili butera
  • 700 ml supe od povrća ( voda i 1 kocka za supu)
  • 50 ml slatke pavlake za kuvanje
  • 4 supene kašike kisele pavlake
  • 1 grančica ruzmarina
  • so, biber
 Priprema:
1. Očistimo bundevu i isečemo na kocke ( ca. 2x2 cm), slatki krompir ogulimo i takodje isečemo na kocke kao bundevu, takodje i koren od celera.
2. Luk isečemo na sitne kockice i na ulju ili buteru izdinstamo da bude staklast. Dodamo i naseckani beli luk i ostalo povrće. Ostavimo da se malo karamelizuju, povremeno promešamo.
3. Dolijemo supu / vodu, tako da pokrije povrće. Na laganoj vatri kuvamo oko 20 minuta ( ne smemo prekuvati zbog vitamina i minerala).
4. 2 kašike kisele pavlake pomešamo sa slatkom pavlakom i dodamo čorbi. Posolimo i pobiberimo. Štap mikserom dobro ispiriramo da dobijemo homogenu gustu masu. Ako je potrebno dodamo malo vode i vratimo na vatru da se prokuva. Odmah sklonimo sa vatre.
5. Operemo i sa grančice skinemo listove ruzmarina i iseckamo. Krem čorbu služimo u unapred zagrejane duboke tanjire. Po želji dodamo još pavlaku. Pospemo sa seckanim ruzmarinom.

                                          Prijatno!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen