Translate

Sonntag, 23. April 2017

Napóleon szelet-ezerlevelű krémes

Sokféle formában ismerik a cukrászok és háziasszonyok ezt a finom francia eredetű krémest, melyet a franciák mille feuilles-nek hívnak, magyarul ezer lapot jelent. Az oroszok egyszerűen "napóleon szeletre" keresztelték, mert így sokkal egyszerűbb, mint a francia mille feuilles ( ejtsd: mill föj ) és leginkább ezen a néven emlegetik.
Ez az ellenállhatatlanul finom desszert 3 ropogós vajastésztából, bőséges krémből és cukor-, csoki-, karamell- vagy fondant bevonatból áll. Én friss, kinyújtott leveles tésztalapokat vettem, így sokkal egyszerűbb és gyorsabb az elkészítése.
Hozzávalók:
  • 3 friss leveles tészta
  • 5 tojássárgája
  • egy vaníliarúd
  • 1 vanília puding
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 200 g cukor
  • 1 liter tej
Bevonat:
  • porcukor
  • citrom leve
  • csokoládé
Elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
A leveles tésztát tekerjük ki egy sütőpapírral bélelt tepsibe és villával szurkáljuk meg. Tegyük az előmelegített sütőbe és a hőmérsékletet rögtön kapcsoljuk le 180 fokra. 5-6 perc elteltével borítsunk rá egy sütőpapírt és nehezékként tegyünk rá egy sütőrácsot vagy egy tepsit. Tegyük vissza a sütőbe és további 6-8 perc alatt süssük szép arany színűre. Így a lapok nem fognak annyira felemelkedni és szép sima, egyforma lapokat kapunk. Rácson hagyjuk kihűlni őket.
2. A krémhez kavarjuk habosra a tojássárgákat és a cukrot. A vaníliarudat vágjuk hosszában félbe és kaparjuk ki a velőt, adjuk a tojásos krémhez. A vaníliarúd héját tegyük egy lezárt doboz vagy üveg cukorhoz, így mindig kéznél lesz a vaníliás cukor. Adjuk a tojássárgájához az étkezési keményítőt, a pudingport és keverjük el annyi tejjel, hogy kissé folyékony masszát kapjunk. A maradék tejet forraljuk fel és keverjük el benne a tojásos - vaníliás masszát. 2-3 percig kevergessük mérsékelt fokon, amíg besűrűsödik a krém. Hagyjuk kihülni, közben többször is karjuk meg.
3. A tésztalapokat hosszában 3 egyforma részre vágjuk, majd az első lapot ráhelyezzük egy tálcára.
A kihült krém felét rákenjük és ráhelyezzük a szintén három részre vágott, második lapot és rásimítjuk a maradék krémet. A harmadik lappal befedjük és tenyerünkkel kissé lenyomkodjuk.
Tetszés szerint bevonhatjuk bármilyen bevonóval.
Ha cukormázat választjuk, a porcukrot simára kavarjuk annyi citrom vagy narancs lével, hogy híg állományt kapjunk és ezzel bevonjuk a süteményt. Tálalás előtt pár órára tegyük hideg helyre.



                                           Jó étvágyat!


  



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen