Translate

Montag, 24. April 2017

Vojvodjanski slani pužići

Pre mnogo godina u Kikindi kod tetka Tereze sam prvi put probala ovo pecivo, čiji ukus me je odmah oduševio. Verovatno ima sličnih recepata, ali ja ću ga ipak podeliti sa vama. Testo ima odličnu strukturu, ne lepi se za ruke i odlično je za rad. Moji ukućani su veoma zadovoljni, jer je veoma mekano, ukusno i često ga pripremam. Čak i sutradan je sveže. Jos topli pužići odlično se slažu sa jogurtom. Kao nadev možete koristiti još rendani sir, ili rendani parizer, pizza nadev ili šunku.
Sastojci:
  • 80 dkg brašna
  • 5 dkg svežeg kvasca
  • 1/2 l mleka
  • 1 ravna kašika soli (oprezno! nije svaka vrsta soli jednako slana)
  • 1 kašika šećera
  • 2 jaja
  • 2 dl suncokretovog ulja
Nadev:
  • 25 dkg margarina
  • 2 žumanaca
  • soli
  • 1 jaje za premazivanje
  • susam ili kim za posipanje
Priprema:
1. U mlako mleko dodamo šećer i kvasac i ostavimo da kvasac nadodje. Dodamo sve sastojke i varjačom ili mikserom dobro izmešamo. Testo prekrijemo i ostavimo da se odmara oko jedan sat.
2. penasto umutimo margarin sa žumancima i sa soli.
3. Kada je testo nadošlo, podelimo ga na dva dela i svaki deo posebno oklagijom rastanjimo 3-4 mm debljine. Premažemo sa nadevom i urolnamo kao štrudlu.
4. Oštrim nožem sečemo pužiće 1,5-2 cm debljine. Poredjamo ih u papirom obloženu tepsiju.
Premažemo ih umućenim jajetom, pospemo susamom ili kimom i ostavimo još 10-15 minuta da se odmara. Stavimo u unapred zagrejanu rernu i pečemo oko 20-25 minuta, dok ne dobiju zlatno žutu boju.  



                                           Prijatno!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen