Régóta terveztem elkészíteni ezt az egyszerű, ám nagyon ízletes süteményt. Valamikor az 1980-as években szereztem meg a receptet valamelyik újságból és akkoriban többször is sütöttem, szerettük és mutatós is. Annyiban változtattam meg a receptet, hogy a töltelékbe tettem egy jó maréknyi meggybefőttet. Egy újabb egyszerű remek a füzetemből. A rum mennyisége ízlés szerint változtatható, akik nem kedvelik az ízét el is hagyhatják.
Fogjatok hozzá és vidám sütkérezést! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg puha margarin vagy vaj
- 2 tojássárgája
- 2 dl tejföl
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 60 dkg liszt
Töltelék:
- 15 dkg cukor
- 2 lapos evőkanál kakaópor
- 2 dl víz
- 5 dkg margarin
- 10 dkg mazsola
- 0.5 dl rum
- 20 dkg durvára vagdalt dió
- 20 dkg meggybefőtt ( ha van otthon)
- 5-6 kanál sárgabaracklekvár
- csokoládé a bevonáshoz
Elkészítése:
1. A margarin habosra keverjük a cukorral és tojássárgájával. Hozzáadjuk a tejfölt, majd beleszitáljuk a lisztet és a sütőport. Összegyúrjuk. Nagyon könnyen kezelhető tésztát kapunk, nem ragad a kezünkhez. Három részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk és papírral bélelt tepsibe tegyük. Kihűtjük.
2. A mazsolát leáztatjuk a rumba.
3. A vizet, a cukrot, kakaóport és margarint felfőzzük, vegyük le a tűzről, majd az egyik lapot apróra összetörjük és belekeverjük. Hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát, a diót és a meggybefőttet. Aki szereti a rumosabban szereti, önthet még hozzá.4. Az alsó lapot megkenjük vékonyan baracklekvárral és elsimítjuk rajta a tölteléket. A felső lap alját is megkenjük vékonyan lekvárral és leborítjuk vele a krémet. Kicsit lenyomkodjuk.
5. A süteményt bevonjuk csokoládémázzal. Kb. 10 dkg csokoládét felolvasztunk 5 dkg margarinnal.
Ezt a süteményt egy nappal a tálalás előtt készítsük el, hogy picit puhuljon a tészta.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen