Translate

Mittwoch, 26. April 2017

Rumos-diós süti

Régóta terveztem elkészíteni ezt az egyszerű, ám nagyon ízletes süteményt. Valamikor az 1980-as években szereztem meg a receptet valamelyik újságból és akkoriban többször is sütöttem, szerettük és mutatós is. Annyiban változtattam meg a receptet, hogy a töltelékbe tettem egy jó maréknyi meggybefőttet. Egy  újabb egyszerű remek a füzetemből. A rum mennyisége ízlés szerint változtatható, akik nem kedvelik az ízét el is hagyhatják.
Fogjatok hozzá és vidám sütkérezést! :)
Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg puha margarin vagy vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 60 dkg liszt
Töltelék:
  • 15 dkg cukor
  • 2 lapos evőkanál kakaópor
  • 2 dl víz
  • 5 dkg margarin
  • 10 dkg mazsola
  • 0.5 dl rum
  • 20 dkg durvára vagdalt dió
  • 20 dkg meggybefőtt ( ha van otthon)
  • 5-6 kanál sárgabaracklekvár
  • csokoládé a bevonáshoz
Elkészítése:
1. A margarin habosra keverjük a cukorral és tojássárgájával. Hozzáadjuk a tejfölt, majd beleszitáljuk a lisztet és a sütőport. Összegyúrjuk. Nagyon könnyen kezelhető tésztát kapunk, nem ragad a kezünkhez. Három részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk és papírral bélelt tepsibe tegyük. Kihűtjük.
2. A mazsolát leáztatjuk a rumba.
3. A vizet, a cukrot, kakaóport és margarint felfőzzük, vegyük le a tűzről, majd az egyik lapot apróra összetörjük és belekeverjük. Hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát, a diót és a meggybefőttet. Aki szereti a rumosabban szereti, önthet még hozzá.
4. Az alsó lapot megkenjük vékonyan baracklekvárral és elsimítjuk rajta a tölteléket. A felső lap alját is megkenjük vékonyan lekvárral és leborítjuk vele a krémet. Kicsit lenyomkodjuk.
5. A süteményt bevonjuk csokoládémázzal. Kb. 10 dkg csokoládét felolvasztunk 5 dkg margarinnal.
Ezt a süteményt egy nappal a tálalás előtt készítsük el, hogy picit puhuljon a tészta.


                                           Jó étvágyat!






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen