Translate

Montag, 24. April 2017

Vajdasági sós csiga



Valamikor Nagykikindán ettem először Teréz néninél és azonnal beleszerettünk. Azóta rendszeresen sütöm, ha megéhezünk kelt, sós kalácsra. Mindig sikerül, szépen megemelkedik, nem terül szét a tészta. A hozzávalók minden konyhában megtalálhatók, azonkívül gyorsan elkészíthető, melegen és hidegen is egyaránt finom. Eredetileg margarinnal van lekenve a tészta, ízlés szerint azonban sajttal, reszelt párizsival, pizzakrémmel stb. is finom lehet.
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 80 dkg liszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1/2 liter tej
  • 1 evőkanál só (csapott kanál-vigyázzunk nem minden fajta sómennyiség egyformán sós)
  • 1evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 2 dl napraforgóolaj
Töltelék:
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 tojás a megkenéshez
  • szezámmag, köménymag a megszóráshoz
Elkészítése:
1. Cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Összedolgozzuk a többi hozzávalókat és szép simára kidolgozzuk a tésztát. Letakarjuk és egy órát hagyjuk pihenni meleg helyen. 
2. A margarint habosra kikeverjük a tojássárgájával és a sóval.
3. A megkelt tésztát két részre osztjuk és lisztes felületen egyenként kinyújtunk és megkenjük az előre elkészített margarinos krémmel.
4. Felcsavarjuk és másfél ujjnyi vastagra felszeleteljük a tésztát. Papírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük a felvert tojással és megszórjuk tetszés szerint szezám-, kömény- vagy más magvakkal.
Sütés előtt 10-15 percig hagyjuk kelni a tepsiben, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.




                                                    Jó étvágyat!







Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen