Translate

Dienstag, 4. Juli 2017

Bögrés lusta pite körtével vagy bármilyen idény gyümölccsel, gyors, egyszerű recept

Most van a zöldségek és gyümölcsök szezonja. Érdemes helyben termesztett gyümölcsöt-zöldséget vásárolni, mert magas a tápértékük, hiszen az áru nem utazik több százezer kilómétert távoli országokból mire ideér és alacsonyabb áron beszerezhető. Én most helyben termesztett nyári körtét vettem, igaz nem alacsonyabb az ára, mint a behozatali körtének, az ország ezzel támogatja a helyi termelőket. Édes, félkemény-olvadó a húsa, elég bő levű és aromás körte, nem csak nyersen, hanem süteményekbe, krémekbe is nagyon finom.
Ez a lusta pite recept már több, mint 35 éve a tulajdonomban van, egy szerb szakácskönyvben találtam rá. Azóta rendszeresen sütöm. Családomban legjobban a savanyú meggyes és a fahéjjal  ízesített almás a legmenőbb. De szinte minden gyümölccsel kipróbáltam már és mindig elfogyott. A fiam azt mondta, neki finomabb a körtés, mint az almás. Megfigyeltem már, mindig az a legfinomabb, amelyik éppen az asztalra kerül.
Gyorsan elkészül, nem kell mérleg sem hozzá csak egy negyedliteres (2,5 dl) bögre, azzal mérjük ki a hozzávalókat. Ha marad belőle, még másnap is ugyanolyan finom. Fogjatok tüstént hozzá!
Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 3/4 bögre cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3/4 bögre étolaj
  • 2 pohár tejföl (4 dl)
  • 1 zacskó sütőpor
  • 2 1/2 (2 és fél) bögre liszt
  • kb. 1kg körte vagy más gyümölcs
  • cukor a megszóráshoz
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, a légkeverőst 180 fokra.
A tojásokat habosra keverjük ki a cukorral és vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a többi hozzávalókat és egyenletes, sima masszává keverjük.
2. Egy kb. 31 x 36 cm tepsit béleljünk ki papírral és a masszát öntsük bele. 
3. A körtét hámozzuk meg, vágjuk negyedekre ( a magházat távolítsuk el) és rakjuk a tetejére. Végül cukrozzuk meg. A cukor mennyisége a gyümölcstől függ. Ha sárga barackot használunk, arra ne sajnáljuk a cukrot és a barackot mindig a bőrével lefelé tegyük a tésztára.
4. Tegyük az előmelegített sütőbe és kb. 30 percig kell sütni, de aki bizonytalan, érdemes tűpróbát csinálni. A kihült süteményt tetszés szerint szeleteljük fel és szórjuk meg porcukorral.



                                             Jó étvágyat!
 



 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen