Translate

Sonntag, 2. Juli 2017

Meggyes vajas kalács vaníliás krémmel - vagy más szezonális gyümölccsel

Én most a vaníliás krém helyett túrókrémet használtam és azzal is nagyon finom, szaftos lett ez a kelt tészta klasszikus. A tészta könnyű és lágy, benne a savanykás meggy, az illatos vanília íze és a ropogós mandula a tetején egy igazi nyári költemény a konyhából. A képen látszik, hogy még forrón felszeleteltem (meg kellene várni, amig kihűl) és képtelenek voltunk abbahagyni az evést. Mesés! Próbáljátok ki ti is, megéri!
Hozzávalók kb. 24 szelethez:
  • 750 g liszt
  • 160 g + 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás ( M nagyságú)
  • csipetnyi só
  • 900 ml tej
  • 1 csomag friss élesztő (42 g)
  • 150 g vaj
  • 600 g meggy
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 50 g mandula
Elkészítése:
1. Egy tálba szitáljuk a lisztet és összekeverjük 130 g cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. A közepén bemélyedést csinálunk és beleütjük a tojásokat. 400 ml langyos tejben feloldjuk az élesztőt és a liszthez meg a többi alapanyaghoz adjuk. Kb. 2 percig simára keverjük, majd apránként belekeverjük a 100 g vajat. Amikor a tészta már szép sima, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30-40 perc alatt, meleg helyen kelesztjük.
2. A pudingporhoz hozzáadunk 4 kanál cukrot és 500 ml tejben a szokásos módon megfőzzük. Puding helyett használhatunk friss túrót is. Én 250 g friss túróhoz hozzáadtam a 4 kanál cukrot és egy villával áttörtem. Ha nem elég krémes a túró, adjunk hozzá némi tejfölt, esetleg tojást.
3. Egy mélyebb 34 x 41 cm tepsit kivajazunk és a tésztát belenyomkodjuk. 20 percig pihentetjük, majd egy főző kanállal nyomkodjunk bemélyedéseket a tésztába. A megmaradt 50 g vaj darabkákat a lyukakba nyomkodjuk.
4. A mandulát durvára megőröljük. megszórjuk a meggyel, párat nyomkodjunk mélyebbre a tésztába, majd a pudingot ( vagy túrót) egy kanállal tetszés szerint rákanalazzuk (nem kell elsimítani). Megszórjuk a mandulával és a maradék 30 g cukorral, majd előmelegített sütőben 200 fokon, légkeverős sütőben 175 fokon kb. 30 percig sütjük.
Amikor kihült szeleteljük tetszés szerint és hintsük meg porcukorral.


                                           Jó étvágyat!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen