Sastojci za otprilike 24 komada:
- 750 g brašna
- 160 + 4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja ( veličine M )
- prstohvat soli
- 900 ml mleka
- 1 kocka svežeg kvasca (42 g)
- 150 g putera
- 600 g višanja
- 2 pakovanja pudinga od vanile (umesto pudinga može i sveži sir )
- 50 g badema
Priprema:
1. Brašno pomešamo sa 130 g šećera. Dodamo vanilin šećer i so, pa napravimo u sredini udubljenje i stavimo dva jajeta. Kvasac stavimo u 400 ml mlakog mleka i sačekamo da se istopi i dodamo brašnu i ostalim sastojcima. Varjačom ili mikserom izmešamo oko 2 minuta i postepeno dodajemo 100 g putera. Testo dobro izradimo da bude glatko i prekrijemo čistom krpom, zatim ostavimo na toplom mestu da naraste, oko 30-40 minuta.
2. Pudingu dodati 4 kašike šećera i skuvati u pola litre (500 ml) mleka, zatim ostaviti sa strane. Umesto pudinga može se uzeti i sveži kravlji sir, oko 250 g. Viljuškom izgnječimo sir, dodamo 4 kašike šećera. Ako sir nije dovoljno kremast, dodajmo 2-3 kašike pavlake ili 1 jaje i sve dobro umutimo.
3. Jednu dublju tepsiju ( 34x41 cm) namažemo sa puterom (eventualno sa mašću) i sipamo testo direktno u nju. Rukom izravnamo testo i ostavimo oko 20 minuta da naraste.
4. Drškom od varjače napravimo rupice u testu i male komadiće od ostatka putera (50 g) stavimo u te rupice.
5. Badem grubo sameljemo. Višnje rasporedimo po testu, malo pritisnemo. Puding (sir) sa jednom kašikom "pobacamo" po kolaču i pospemo sa bademom i sa ostatkom (30 g) šećera. Kolač stavimo u unapred zagrejanu rernu na 200 stepeni ili u rerni sa ventilatorom na 175 stepeni i pečemo oko 30 minuta.
Kolač ostavimo da se ohladi i tek onda isečemo na kocke.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen