Translate

Freitag, 8. Dezember 2017

Husarski poljupci-superjednostavni kolačići za Božić

Husarski poljupci nisu ništa novo, ali kombinacija džema od maline i mirišljavog testa je na prvom mestu u našoj kući. Mleveni badem (ili lešnik) možete izostaviti, ja sam već pravila i tako. Po ukusu, testu možemo dodati vanilin šećer, ili koru od limuna i veoma brzo se priprema. Od testa napravimo kuglice i pomoću jedne varjače napravimo udubljenja, koje ćemo kasnije napuniti sa džemom od maline.
Veoma su ukusne i na prazničnom stolu izgledaju kao mali nakiti.
Sastojci:
  • 200 g maslaca
  • 2 žumanceta
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 paketić vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 80 g mlevenog badema (ili mleveni lešnik, eventualno orah)
  • 300 g brašna
  • džem od maline ( ili pekmez po ukusu crvene boje: šipak, ribizla)
  • šećer u prahu 
Priprema:

1. Maslac penasto umutimo sa šećerom, vanilin šećerom, sa žumancima i sa soli. Dodamo mleveni badem, brašno i umesimo glatko testo. Umotamo ga u providnu foliju i ostavimo 1 sat u frižideru. 
2. Tepsiju obložimo sa papirom i uključimo rernu na 190 stepeni.
Od testa oblikujemo kuglice veličine oraha i poređamo ih u tepsiju. U sredinu svake kuglice napravimo udubljenje sa drškom od varjače i pečemo oko 10-12 minuta da dobiju svetložutu boju. 
3. Džem malo zagrejemo, dobro izmešamo i punimo udubljenja. Jednu noć ostavimo da se džem osuši. Pospemo ih šećerom u prahu.
Husarski poljupci dugo ostaju sveži, ako ih držimo zatvorene u jednoj kutiji.


                                                            Prijatno! 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen