Translate

Freitag, 8. Dezember 2017

Huszárcsók-finom, omlós aprósütemény karácsonyra

Huszárcsók, angyalszem, huszárfánk néven emlegetett finom, omlós sütemény egy egyszerű vajas tésztából készül. Tetszés szerint ízesíthetjük a tésztát citromhéjjal vagy vaníliával is. Mandulát adunk még a tésztához, de a mogyoró is jó. Én már sütöttem darált mandula nélkül is, csak sima tésztából, de ilyen esetben a citromhéj fontos lehet. Gyorsan elkészíthető tésztából kis golyókat formálunk, majd a közepébe egy fakanál nyelével bemélyedést nyomunk és máris süthetjük. Pár perc alatt kisül és a bemélyedéseket málnadzsemmel töltjük. Nagyon finom és gyönyörű is, akár egy kis ékszerdoboz.
Hozzávalók:
  • 200 g vaj
  • 2 tojássárgája ( nagyobb tojás, M )
  • 120 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor ( ízlés szerint reszelt citromhéj)
  • csipetnyi só
  • 80 g darált mandula ( esetleg mogyoró)
  • 300 g liszt
  • málnadzsem ( vagy más piros színű lekvár)
  • porcukor a megszóráshoz
Elkészítés:
1. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, a tojássárgákkal és a sóval habosra keverjük egy mixerrel. Hozzáadjuk a lisztet, a mandulát és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és egy órát pihentetjük a hűtőben.
2. Egy tepszit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A pihentetés után diónyi golyókat formázunk és a tepszibe rakjuk. A közepükbe egy fakanál nyelével bemélyedést nyomunk. 10-12 perc alatt kisül, szép halványsárgára sütjük.
3. A lekvárt kissé felmelegítjük, simára keverjük (legjobb dzemet használni, vagy a lekvárt szitán áttörni) és a mélyedéseket megtöltjük. Egy éjszakát hagyjuk állni, hogy a lekvár teteje megszáradjon. A sütik oldalát tetszés szerint szórjuk meg porcukorral.
Zárt dobozban, hűvös helyen sokáig eláll. (Ha marad!)



                                                               Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen