Translate

Freitag, 8. Dezember 2017

Marcipános koszorúk karáconyi ünnepekre- Marzipankränze


December a készülődés időszaka, mindenkinek mást jelent, valami megfoghatatlant - az otthon melegét, az illatokat, a biztonságot. Nem ajándéközön, hanem érzések, az összetartozás élménye, lelkünk melege, az emlékek gyermekkorunkból és a szeretet tovább adása, az összetartozás, ez a mi karácsonyunk. Ilyenkor megemlékezünk a hagyományainkról, jobban odafigyelünk egymásra, kicsit lelassulunk és meglepetéseket-örömet szerzünk egymásnak, ami még szebbé teszi az ünnepet.
A napokban sütöttem finom omlós marcipán koszorúkat ribizli zselével (ribizli dzsem-lekvár), mutatósak, piros ribizlizselével és nagyon jó ízűek, szinte olvad a szájban.
Hozzávalók a tésztához:
  • 1 tojássárgája
  • 12 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 20 dkg liszt
A töltelékhez:
  • 20 dkg nyers marcipánmassza (legjobb a házi készítésű, több mandulát tartalmaz)
  • 5 dkg porcukor
  • 1/2 vaníliarúd belseje
  • 2 kávéskanál konyak
  • 1 tojásfehérje
  • ribizlizselé
Elkészítése:
1. A vajat habosra kikeverjük a cukorral, sóval és a tojássárgájával. Hozzáadjuk a lisztet és sima tésztává gyúrjuk. Henger alakúra formáljuk, fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőben pihentetjük.
2. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. A marcipánt felszeleteljük, hozzáadjuk a porcukrot, a vanília rúd kikapart magját, a konyakot és összekeverjük egy mixerrel. Apránként adjuk hozzá a tojásfehérjét. A massza ne legyen túl híg.
3. A tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Kerek, cakkos 4,5 cm átmérőjű formával kiszaggatjuk és papírral bélelt tepsibe rakjuk őket. 
A marcipánt csillagcsőrös nyomózsákba töltjük, koszorú alakban a korongokra nyomjuk. Ügyeljünk, hogy 1/2 cm hagyjunk szabadon a korongok szélén.
4. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt világosra sütjük.
5. A ribizlizselét kissé felmelegítjük, simára keverjük és a kihült koszorúk közepét megtöltjük. Hagyjuk a zselét megdermedni ( egy éjszaka) majd lezárható dobozban, hűvös helyen tároljuk.



                                              Jó étvágyat! 




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen