Hozzávalók a tésztához:
- 1 tojássárgája
- 12 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- csipetnyi só
- 20 dkg liszt
A töltelékhez:
- 20 dkg nyers marcipánmassza (legjobb a házi készítésű, több mandulát tartalmaz)
- 5 dkg porcukor
- 1/2 vaníliarúd belseje
- 2 kávéskanál konyak
- 1 tojásfehérje
- ribizlizselé
Elkészítése:
1. A vajat habosra kikeverjük a cukorral, sóval és a tojássárgájával. Hozzáadjuk a lisztet és sima tésztává gyúrjuk. Henger alakúra formáljuk, fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőben pihentetjük.
2. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. A marcipánt felszeleteljük, hozzáadjuk a porcukrot, a vanília rúd kikapart magját, a konyakot és összekeverjük egy mixerrel. Apránként adjuk hozzá a tojásfehérjét. A massza ne legyen túl híg.
3. A tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Kerek, cakkos 4,5 cm átmérőjű formával kiszaggatjuk és papírral bélelt tepsibe rakjuk őket.
3. A tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Kerek, cakkos 4,5 cm átmérőjű formával kiszaggatjuk és papírral bélelt tepsibe rakjuk őket.
A marcipánt csillagcsőrös nyomózsákba töltjük, koszorú alakban a korongokra nyomjuk. Ügyeljünk, hogy 1/2 cm hagyjunk szabadon a korongok szélén.
4. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt világosra sütjük.
5. A ribizlizselét kissé felmelegítjük, simára keverjük és a kihült koszorúk közepét megtöltjük. Hagyjuk a zselét megdermedni ( egy éjszaka) majd lezárható dobozban, hűvös helyen tároljuk.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen