Translate

Samstag, 9. Dezember 2017

Venčići od marcipana - fini praznčni kolačići

Sve one poslastice, koje tokom godine nema ili ih ređe ima na stolu su mirišljavi, fini božićni kolačići, koje u ovo vreme pravim u ogromnim količinama. Ovaj veliki praznik treba obeležavati kako dolikuje i već četiri nedelje pre njega počinjemo sa pripremama. Za nas pripreme, ne znače: nervoza, stres, kupovanje, užurbanost-nego naprotiv. Predbožićni period je kada u porodici svi usporimo, kada smo strpljivi, kada rado pomažemo, kada obratimo više pažnje prema svima i ne samo u porodici nego uopšte prema prijateljima, susedima, starijim osobama... U ovo vreme smo svi nekako strpljiviji, darujemo, priredimo male radosti za svaki dan. Svake godine napravim velike količine sitnih kolačića, zatim ih upakujem u male paketiće i podelim ljudima, koji su mi dragi - rođaci, prijatelji, komšije, kolege, starijim osobama, deci itd. Božić je praznik mira, ljubavi i praštanja, zato treba da pripremimo i našu dušu za ovaj radosni događaj.
Za ove ukusne i lepe venčiće baš i nije potreban veliki izdatak, a i brzo se priprema.

Sastojci za testo:
  • 1 žumance
  • 120 g maslaca
  • 80 g šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g brašna
Fil:
  • 200 g marcipan mase
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 kafene kašike konjaka
  • 1/2 mahune od vanile
  • 1 belance
  • žele- džem od ribizle
Priprema:

1. Izmešamo penasto maslac, šećer, so i žumance, zatim dodamo brašno i napravimo glatko testo, koje umotamo u foliju i sat vremena ostavimo da se odmara u frižideru.
2. U međuvremenu pripremimo smesu od marcipana. Marcipan isečemo na sitne kocke, dodamo šećer, konjak i izmešamo. Dodamo toliko belanaca da dobijemo ne suviše retku smesu.
3. Testo razvijemo oklagijom debljine 3 mm i modlicom (prečnik:4,5 cm) vadimo kolutove, koje ređamo na papir u plehu. Marcipan smesu stavimo u špric sa zvezdastim nastavkom i na kolutove istisnemo venčiće. Oko 1/2 cm ostavimo prazno od spoljašnjih ivica na kolutovima.
4. Stavimo u unapred zagrejanu rernu i na 180 stepeni pečemo oko 10-12 minuta. Kolačići treba da imaju svetlu boju, zatim ih ostavimo da se ohlade.
5 Žele ili džem od ribizle malo zagrejemo i dobro izmešamo da nema grudvica. Sredinu svakog venčića napunimo sa crvenim želeom/džemom od ribizle i preko noći ostavimo da se osuše.
U kutiji za kolače ostaju i do dve nedelje sveži.



                                             Prijatno! 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen