Négy lapból álló krémes finomság egyik a legrégebbi sütemény, amelyre emlékszek a korai gyermekkoromból. Azt hiszem nem fontos bemutatnom ezt a grízes krémmel készült süteményt, régebben ünnepek táján sütötték és lakodalmakban. Teljesen olvasható recept édesanyám megsárgult, alapanyagfoltos füzetében, olyan jó érzés olvasni a kézírását. Előjönnek a régi karácsonyok emlékei, az ízek és az ünnepváró illatok meg színek. A mézes, fahéjas, narancsos, vaníliás, fenyő illatok, a piros-arany díszek, az éjféli mise, a kántálás vagy kóringyálás ahogy Kisoroszon nevezik, karácsonyi énekek, hosszú beszélgetések, szánkózás...megelevenednek a régi ünnepi képek a szemem előtt.
Megsütöttem az idén is. Gyorsan el is készültem vele, egymás után pár perc alatt sültek ki a halványsárga lapok. Közben a krém is meglett és amikor minden jól kihűlt, összeállítottam a süteményt. Különlegessé varázsolta az ünnepvárást, olyanná mint régen volt.
Attól függően, hogy milyen alkalomra készül, adhatunk a tésztához késhegynyi szegfűszeget, fahéjat.
Attól függően, hogy milyen alkalomra készül, adhatunk a tésztához késhegynyi szegfűszeget, fahéjat.
- 5 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál meleg méz
- 2 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna (sütőpor)
- 40 dkg liszt
Hozzávalók a krémhez:
- 6 dl tej
- 6 evőkanál gríz
- 25 dkg porcukorcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
Tetejére:
- 10 dkg étcsokoláde
- 7 dkg vaj
- 1 kávéskanál étolaj
1. Összekeverjük a vajat a cukorral és tojással, majd hozzáadjuk a meleg mézet és a tejfölt. Végül beleszitáljuk a lisztet és a szódabikarbónát. Összegyúrjuk a tésztát és négy egyenlő részre osztjuk.
2. Enyhén lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk - nálam kb. 23 x 32 cm lapok lettek, és kizsírozott tepsiben (papírral bélelt tepsiben) 180 fokon pár perc alatt kisütjük.
3. A tepsiből vegyük ki és zsírpapíron hagyjuk kihűlni. A lapokat egymás tetejére helyezzük, minden lap közé tegyünk zsírpapírt, könnyebb lesz vele dolgozni.
4. A krémhez a tejet forraljuk fel a vaníliás cukorral majd szórjuk bele a grízt. Keverjük csomómentesre, amikor már elég sűrű, vegyük le és hagyjuk kihűlni.
5. A vajat kavarjuk ki habosra a porcukorral. Amikor a gríz kihűlt, keverjük össze a két masszát. A kihűlt tésztalapokat egyenlő arányban kenjük meg a krémmel és ragaszuk egymásra.
A süteményt tetejét vonjuk be csokoládémázzal és hagyjuk 2-3 órát, hogy dermedjen meg, majd szeleteljük fel.
Jó étvágyat!
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen