Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 1/2 dl tej
- 1 tojás + 2 tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- csipet só
- 2-3 evőkanál tejszín
- jégcukor
Töltelék:
- 25 dkg mák
- 15 dk porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8-10 evőkanál tej
1. A lisztet egy tálba szitáljuk, csináljunk bemélyedést a közepén és morzsoljuk bele az élesztőt. Öntsük rá a langyos tejet, szórjuk meg kis liszttel és hagyjuk felfutni az élesztőt.
2. Adjuk hozzá az egész tojást és egy tojássárgáját, a cukrot és sót, majd a puha vajat. Kézzel vagy egy mixerrel alaposan kidagasztjuk, hogy egy szép, sima tésztát kapjunk.
3. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kb. 60 percig hagyjuk kelni.
4. A mákot daráljuk meg, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjunk hozzá annyi tejet, hogy kenhető masszát kapjunk. Vigyázzunk, ne legyen túl híg, mert könnyen kifolyik a tésztából.
5. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen még egyszer átgyúrjuk és kinyújtjuk 60x40 cm nagyságra. Ügyeljünk, hogy a kalács hossza megfeleljen a tepsi nagyságának, kisebb méretű tepsihez kisebbre nyújtsuk a tésztát.
6. A mákos tölteléket osszuk szét a tésztán és egyenletesen kenjük szét rajta. A hosszabbik oldaláról feltekerjük, a hajtás szélét alulra fordítjuk. A tekercset egy papírral bélelt tepsibe tesszük-én diagonálisan tettem be.
7. 3-4 cm a tekercs végétől egy éles késsel hosszában kettévágjuk. A két vágott szálat megcsavarva úgy, hogy a vágott felület felülre kerüljön, lazán egymáson összetekerjük. A tészta végét jól összenyomjuk.
8. 30 percig hagyjuk pihenni. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra, légkeverős sütőt 160 fokra.
Végül a megmaradt tojássárgáját keverjük ki a tejszínnel és kenjük le a tésztát és szórjuk meg bőségesen jégcukorral. Sütőtől függően 30-40 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen