Translate

Sonntag, 28. Januar 2018

Csavart mákos

Garantáltan gyorsan elfogy ez a puha, finom és igencsak elegáns mákos csavart-tekert kalács, ezért érdemes rögtön dupla adagot készíteni belőle. Kiváló vasárnapi reggelinek, vagy a délutáni kávézáshoz, de party-büfében is megállja a helyét. A tészta valóban tökéletes, könnyű és omlós, puha, mint a vaj. Ha marad, másnap is ugyanolyan finom. Legközelebb diós töltelékkel is kipróbálom. Csak ajánlani tudom, bevált recept.
Itt a recept:

Hozzávalók:
  • 35 dkg liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1/2 dl tej
  • 1 tojás + 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  •  csipet só
  • 2-3 evőkanál tejszín
  • jégcukor 
Töltelék:
  • 25 dkg mák
  • 15 dk porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8-10 evőkanál tej

Elkészítése:

1. A lisztet egy tálba szitáljuk, csináljunk bemélyedést a közepén és morzsoljuk bele az élesztőt. Öntsük rá a langyos tejet, szórjuk meg kis liszttel és hagyjuk felfutni az élesztőt. 
2. Adjuk hozzá az egész tojást és egy tojássárgáját, a cukrot és sót, majd a puha vajat. Kézzel vagy egy mixerrel alaposan kidagasztjuk, hogy egy szép, sima tésztát kapjunk. 
3. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kb. 60 percig hagyjuk kelni. 
4. A mákot daráljuk meg, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjunk hozzá annyi tejet, hogy kenhető masszát kapjunk. Vigyázzunk, ne legyen túl híg, mert könnyen kifolyik a tésztából.
5. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen még egyszer átgyúrjuk és kinyújtjuk 60x40 cm nagyságra. Ügyeljünk, hogy a kalács hossza megfeleljen a tepsi nagyságának, kisebb méretű tepsihez kisebbre nyújtsuk a tésztát.
6. A mákos tölteléket osszuk szét a tésztán és egyenletesen kenjük szét rajta. A hosszabbik oldaláról feltekerjük, a hajtás szélét alulra fordítjuk. A tekercset egy papírral bélelt tepsibe tesszük-én diagonálisan tettem be.
7. 3-4 cm a tekercs végétől egy éles késsel hosszában kettévágjuk. A két vágott szálat megcsavarva úgy, hogy a vágott felület felülre kerüljön, lazán egymáson összetekerjük. A tészta végét jól összenyomjuk.
8. 30 percig hagyjuk pihenni. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra, légkeverős sütőt 160 fokra.
Végül a megmaradt tojássárgáját keverjük ki a tejszínnel és kenjük le a tésztát és szórjuk meg bőségesen jégcukorral. Sütőtől függően 30-40 perc alatt megsütjük.


                                                Jó étvágyat! 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen