Translate

Montag, 29. Januar 2018

Fantastična torta sa jagodama i čokoladom

Kombinacija jagode i čokolade - retko ko može odoleti ovoj slatkoj magiji. Razmišljajući koju tortu da napravim za rodjendan jednoj dragoj osobi, koja voli jagode i čokoladu, izabrala sam ovu tortu. Savršena torta, lagana, penasta, sočna, ukus čokolade i jagode -istovremeno slatko i osvežavajuće. Torta je bila veliki uspeh, kažu da je ne samo izgledom bila divna, nego je i ukus bio čaroban.
Napravila sam okruglu čokoladnu piškotu, koju sam presekla dva puta i tako dobila tri tanje kore. Donju koru sam filovala sa laganim kremom od slatke pavlake i čokolade, a sledeću sa kremom od slatke pavlake i jagode. Spolja sam premazala sa ganašom (Ganache), jer sam na kraju tortu obložila sa fondanom (Fondant). Tri dana sam radila na torti: prvi dan sam napravila ukrase za tortu od fondant -mase po želji slavljenice. Drugi dan sam ispekla biskvit i napravila čokoladni fil od slatke pavlake, koji treba da prenoći u frižideru. Treći dan mi je bio najnaporniji, (za nesreću sam imala i bolove u ledjima), napravila sam fil sa jagodama, sastavila tortu i dok se hladila u frižideru ( oko 5 sati), skuvala sam ganache spolja sam premazala tortu, da bi površina bila što ravnija za fonadnt-masu.
Bila sam veoma zadovoljna kada sam posle proslave rodjendana dobila poruke sa rečima zahvalnosti i oduševljenja, da je torta savršena, fantastična.
Tortu nije teško napraviti, jednostavno morate je probati!
Sastojci za tortu prečnika 24-26 cm:
Biskvit:
  • 150 g butera
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 125 g šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 6 jaja
  • 20 g kakao praha
  • 2 kafene kašike praška za pecivo
  • 130 g brašna
  • malo soli
Fil sa čokoladom:
  • 300 g slatke pavlake ( za šlag)
  • 1 kašika šećera
  • 175 g čokolade za kuvanje
Fil sa jagodama:
  • 250 g jagoda ( za piriranje)
  • 125 g jagoda ( za sitne kockice)
  • 40 g šećera
  • saft od pola limuna
  • 4 lista želatine
  • 250 g slatke pavlake ( za šlag)
Ganache:
  • 200 g slatke pavlake
  • 250 g čokolade za kuvanje
  • 100 g mlečne čokolade
Za ukrašavanje:
  • beli fondant
  • ukrasni cvetovi od fondant mase
Priprema:

1. Najpre napravimo čokoladni fil. Slatku pavlaku ostavimo da provri. Skinemo sa strane i dodamo komadiće čokolade za kuvanje. Mešamo dok se sve ne istopi. Kada se fil ohladio preručimo ga u plastičnu posudu, prekrijemo da ne upije mirise iz frižidera i ostavimo preko noći da se dobro ohladi.
2. Za biskvit na vodenoj pari u jednoj činiji istopimo buter i čokoladu. U medjuvremenu jaja ulupamo sa šećerom, sa soli i sa vanilin šećerom. Masi dodamo tečni buter i čokoladu ( ne sme biti suviše toplo), pomešamo. Na kraju pomešamo brašno sa kakao prahom i praškom za pecivo i dodamo u masu. Polako izmešamo.
Okrugli kalup obložimo papirom i sipamo masu, izravnamo. Biskvit stavimo u unapred zagrejanu rernu na 170 stepeni i pečemo oko 35-40 minuta ( u zavisnosti od rerne).
Ohladjeni biskvit presečemo na tri jednaka dela.
3. Ohladjeni fil sa čokoladom umutimo sa mikserom u čvrstu penu ( krenem postepeno sa brzinom).
4. Za fil sa jagodama operemo jagode i sa mikserom piriramo. U hladnoj vodi ostavimo želatin nekoliko minuta da odstoji (prema uputstvu). Izvadimo 3-4 kašike ispirirane jagode u jednu malu šerpu, dodamo šećer i zagrejemo. Rukom dobro iscedimo želatin i dodamo u vrelu jagodu, stalno mešamo dok se sve ne istopi. Kad se želatin istopio dodamo i pomešamo sa ostatkom jagoda smese. Neka odstoji u frižideru oko 30 minuta. 
Za to vreme operemo i isečemo na sitne kocke ostatak jagoda. Ulupamo slatku pavlaku. 
Kada se kašasta -želatin jagoda malo stvrdnula, umešamo ulupani šlag, pomešamo. Na kraju dodamo isitnjenu jagodu. 
5. Donju koru stavimo na tacnu i premažemo je sa čokoladnim filom. Sada postavimo jedan prsten za tortu oko kore. Na čokoladni fil stavimo drugu koru, rukom malo pritisnemo , zatim stavimo fil sa jagodama. Poklopimo sa trećom korom, malo pritisnemo sa rukom i ostavimo u frižideru 4-5 sati.
6. Za ganache stavimo slatku pavlaku da provri. Sklonimo šerpu i dodamo isitnjenu čokoladu. Mešamo dok se ne istopi čokolada. Kada se fil ohladio premažemo celu tortu sa njim. Nemojte da sačekate fa fil bude jako hladan, jer se onda teško maže, sobna temperatura je idealna.
7. Tortu dekorišemo po želji.

                                                                   Prijatno!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen