Translate

Donnerstag, 18. Januar 2018

Doboš torta-originalni recept

Doboš torta je sigurno jedna od najpoznatijih u svetu, koju je krajem 1884. godine napravio čuveni madjarski kuvar i poslastičar Dobos C. József po kome je dobila i naziv. Bio je izvanredan majstor, sve sastojke je nabavljao tamo gde su proizvodili najkvalitetnije sirovine. Bio je kreativan, stalno je izmišljao nove recepte. Tako je nastala i ova torta, sasvim drugačija po ukusu, obliku i tehnologiji od uobičajenih torti tog vremena.
Po originalnom receptu torta se sastoji od šest kora, fil od kakao-butera i kakao-mase, zato se mnogi ne usudju da je prave. Originalna doboš torta je podeljena na 20 delova-parčadi.
Ali ja vas zaista bodrim da napravite originalnu doboš tortu! 
Na mojim slikama se vidi da sam ja napravila doboš od dvanaest kora, znači uzela sam duplu meru. 

Recept originalne doboš torte:
Prečnik 22 cm
Za šest tankih kora:
  • 6 jaja (veličine M tj. 65-72g)
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g brašna
  • 35 g tečnog butera
Fil:
  • 4 jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • 235 g finog maslaca
  • 17 g vanilin šećera
  • 35 g kakao mase
  • 35 g kakao butera
  • 200 g čokolade za kuvanje 
  • u slučaju da ne možete nabaviti kakao buter, uzmite 235g +35g kvalitetnog maslaca!
  • takodje, ako ne nadjete kakao masu, uzmite više čokoladu za kuvanje za 35 g.
Karamel:
  • oko 200 g šećera
  • 2-3 kapi soka od svežeg limuna 
Priprema:
1. Žumanca umutimo sa 50 g šećera dok dobije svetlu boju. Belanca takodje umutimo sa 50 g šećera u prahu. Oprezno sjedinimo belanca i žumanca i dodamo istopljeni tek mlaki maslac. Postepeno dodamo brašno i veoma oprezno pomešamo, da se pena što manje lomi. 
2. Na papir za pečenje nacrtamo 6 krugova prečnika 22 cm. Smesu podelimo na šest delova i stavimo na papir, oko 3 kašike treba za jednu koru, ravnomerno razmažemo smesu. 
Ako imate veću rernu, na poledjinu veće tepsije možete da stavite dva kruga. Ako pečete jednu po jednu koru, najbolje je da napravite samo pola mere i ispečete prvo tri kore, pa drugu polovinu za još tri kore. 
3. Kore pečemo u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 6-7 minuta u zavisnosti od rerne. Budite obazrivi, ako vam rerna malo toplija kore mogu biti gotove za nekoliko minuta. Čim dobiju svetlu žutu boju, možete ih izvaditi. Odmah skinete papir sa kore, ostavite da se ohlade. Kada su se malo ohladile, kore slažite jednu na drugu i prekrijte ih čistom krpom da se ne suše. 
4. Krem: Oprezno istopimo na vodenoj pari kakao masu, kakao buter i čokoladu za kuvanje. Pazimo da ne bude suviše vrela masa. 
U jednoj šerpi pomešamo sa varjačom jaja i šećer i skuvamo na maksimalnoj temperaturi do 85 stepeni. Mikserom mutimo sve dok ne počne da se zgušnjava, ako varjaču povučemo kroz krem i vidi se dno šerpe, krem je gotov. Na kraju dodamo čokoladu, izmešamo i dodamo umućeni maslac. Sve još jednom izmešamo i ostavimo da se ohladi i frižideru. 
5. Pre filovanja torte mikserom još jednom penasto umutimo krem. Filujemo kore i tortu sa strane presvučemo sa kremom. Jednu koru ostavimo sa strane za karamel glazuru.
6. Koru za karamel spremimo na ravnu površinu. Spremimo jedan duži nož za ravnanje karamela i drugi duži nož koji provučemo kroz maslac ili margarin za sečenje karamelizovane kore.
U manjoj šerpi na laganoj vatri istopimo šećer da dobije svetlu boju, a da ne ostanu kristali šećera. Ako primetite da je temperatura visoka, skinite šerpu sa šporeta i stalno mešajte da šećer ne bi dobio braon boju. Na kraju dodamo 2-3 kapi limunovog soka i na momenat vratimo na šporet, ali stalno mešamo.
Karamel sipamo na sredinu kore i spremljenim nožem poravnamo preko cele kore. 
Tupi deo drugog noža provučemo kroz margarin i obeležimo-podelimo koru na jednake delove.
Na primer: prvo podelimo na dva, pa na četiri, pa na osam delova i tako dalje. Svaki put treba da povučemo nož kroz margarin de sa karamel ne bi zalepio za njega. Zato je najbolje spremiti dva noža. 
Nemojte žuriti, budite pažljivi, jer karamel je veoma vruć i može prouzrokovati ozbiljne opekotine. 
Ako vam se karamel jako stvrdnuo, bolje stavite koru u mlaku rernu, da se karamel malo istopi.
Zatim oštrim nožem isečemo parčadi na obeleženim mestima i poredjamo ih preko filovane torte. 
                                                               Prijatno!





 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen