Translate

Dienstag, 4. Dezember 2018

Španske šnite (medene kore sa filom od oraha)

Još jedan recept iz stare sveske moje mame, obožavani kolač svih generacija. Nekada su seoske svadbe bile nezamislive bez njih, ali su bile obavezne i na prazničnoj trpezi godinama. Uspomena na stara bezbrižna vremena, jednostavnost ondašnjih poslastica, jer ako pogledamo sastojke, vidimo da sve imamo u kuhinji i možemo odmah početi sa pripremanjem.
Donosim vam recept i nadam se da će i vama uspeti jednako fine, ukusne i lepe.

Sastojci:
Sastojci za 4 kore:
  • 2 jaja
  • 60 g maslaca
  • 130 g šećera
  • 130 g meda
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 kafena kašika sodabikarbone
  • 500 g brašna
Krem:
  • 250 g mlevenog oraha
  • 2 dl mleka
  • 180 g šećera u prahu 
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kafena kašika izrendane limunove kore
  • čokolada i malo margarina za glazuru 
Priprema:
1. Maslac ili margarin treba da bude sobne temperature, zato ga ranije treba ostaviti na toplom mestu. 
2. Jaja i šećer umutiti. Med stavimo da se istopi i kada počne da ključa dodamo u smesu i mešamo dok se šećer ne istopi. Zatim dodamo pavlaku i na kraju prosijano brašno sodu. 
3. Zamesimo glatko testo, možda neće trebati svo brašno, ili ako se lepi za ruke, onda malo više brašna treba dodati (zavisi od veličine jaja, od veličine kašike, ali i od tipa brašna). 
4. Testo podelimo na četiri dela. Pobrašnimo radnu površinu i oklagijom razvučemo kore debljine 3-4 mm. Ako se testo lepi za oklagiju, pospite ga brašnom. Tepsiju obložimo papirom, testo namotamo na oklagiju i prebacimo ga u tepsiju. Kore možete peći i na poledjini tepsije, ako vam je tako lakše. 
Kore pečemo u unapred zagrejanu rernu na 180 stepeni, dok dobiju zlatnožutu boju. Ne smemo suviše dugo peći, jer će kore biti jako tvrde. Dok se jedna kora peče, razvaljamo sledeću koru. Kore ohladimo. 
5. Mleko prokuvamo sa vanilin šećerom i orahe poparimo, pazimo da ne bude retko. Dok se to hladi, umutimo maslac sa šećerom u prahu i sa limunovom korom. Na kraju sjedinimo zasladjeni maslac i orahe i ostavimo oko pola sata na hladnom mestu, u frižideru. 
6. Krem podelimo na tri dela i filujemo kore. Kore malo pritisnemo rukom. Za glazuru istopimo čokoladu i maslac iznad vodene pare i prelijemo preko kolača. Ostavimo ga jedan dan na hladnom mestu, sutradan će biti toliko mekan da ga možemo seći na lepe šnite.
 
Napomena: 
Umesto butera ili maslaca vi možete koristiti margarin. Po originalnom receptu u fil treba 250 g šećera u prahu. Ja sam količinu smanjila na 180 g, po svom ukusu ( zdraviji način!). 
                                                                    Prijatno!             


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen