Translate

Samstag, 9. November 2019

Barack - lagzis süti anyukám füzetéből

Régen elképzelhetetlen volt a lakodalom, nagyobb családi ünnepek a mutatós és egyben finom barack nélkül. Emlékszek több adagot gyúrtak a tésztából, hogy jusson bőven minden vendég asztalára és a gyerekek kedvence is volt. Anyukám receptfüzetét lapozva figyeltem rá újból és el is határoztam, hogy hétvégére megsütöm. Omlós a tésztája, könnyen elkészíthető, igaz ha nincs elég időnk, ne is fogjunk hozzá. Az eredmény azonban annál örvendetesebb, hiszen mindenkit elkápráztatott a családban. Meg kellett ígérni, hogy hamarosan sütök, de dupla adagot kértek! Érdemes néhány nappal előbb elkészíteni, folyamatosan puhul és napról napra finomabb lesz. 
Ebből az adagból kb. 45 barack lesz.  
Hozzávalók:
  • 80 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg zsír ( vagy 20 dkg margarin, de omlósabb lesz a zsírtól)
  • 2 dl tej
  • 1 kávés kanál szódabikarbóna
Töltelék:
  • a kivájt tészta belseje
  • 2 dl tej
  • 3 kanál cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 2 kanál rum (vagy esetleg pár csepp rum aróma)
  • 2 kanál baracklekvár 
  • 15 dkg vaj
Díszítéshez:
  • cékla lé ( vagy piros ételfesték)
  • kristálycukor
  • frissen szedett levél a kertből, pl. bukszus levél
Elkészítés:
1. Jól kikeverjük a zsírt és a cukrot, hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, vaníliás cukrot, a reszelt citrom héját. Részletekben adjuk hozzá a tejet és liszttel elkevert szódabikarbónát. Gyúrjuk jól össze. Kicsit hagyjuk pihenni, majd diónyi nagyságú gombócokat formázunk. Igyekezzünk, hogy a gombócok egyforma nagyságúak legyenek. Papírral bélelt tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kemény lesz. 180 fokon kb. 15 percig kell sütni.
2. Mikor kissé kihűltek a gombócok, kivájjuk, kikaparjuk a közepét. A morzsát egy tálba gyűjtsük, ez lesz a töltelék alapja. 
3. Felforraljuk a tejet a cukorral és ráöntjük a morzsára, melyet előzőleg szétmorzsoltunk a kezünkkel és összekevertük a darált dióval. A vajat habosra keverjük és a rummal együtt a morzsás-diós masszához adjuk, összekeverjük. Végül adjuk a töltelékhez a baracklekvárt. 
Megtöltjük a félgömböket és 2-2 összeragasztunk. 
Végül egy kis tálba öntsük a cékla levét vagy más piros ételszínezőt, egy ecsettel megkenjük a barack mindkét felét. Rögtön kristálycukorba hempergetjük. Díszítsük friss levelekkel és legalább fél napig hagyjuk pihenni, hogy az ízek jól összeérjenek. 
Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen