Translate

Donnerstag, 21. November 2019

Breskve - sitni svadbeni kolač

Breskve jedan od najomiljenijih kolača mog detinjstva. Sećam se kao dete divila se lepoti breskvica na svadbama, na porodičnim praznicima. Volela sam da pomažem mojoj baki i mami oko pravljenja ovog starinskog deserta. Ovaj recept je star 70-80 godina i zabeležila je moja baka. Lako se priprema, ako odstoji 1-2 dana postaće još mekše, sočnije. Nekada su domaćice koristile ekstrakt jagode ili maline da oboje breskve. Ja sam pristalica prirodnih, organskih sastojaka zato se trudim da sve hemijske sastojke zamenim prirodnim. Za bojenje svaki put koristim sok od sveže cvekle. 
Od ove količine napravim oko 45 komada breskvi. 
Sastojci:
  • 80 dkg brašna
  • 30 dkg šećera
  • 2 žumanca
  • 1 vanilin šećer
  • kora od limuna
  • 15 dkg masti (ili 20 dkg margarina )
  • 2 dl mleka
  • 1 kafena kašika sodebikarbone
Fil:
  • mrvice izdubljenih breskvica
  • 2 dl mleka
  • 3 kašike šećera
  • 15 dkg mlevenog oraha
  • 2 kašike ruma (evt. nekoliko kapi arome ruma)
  • 2 kašike pekmeza od kajsije
  • 15 dkg butera / margarina
Dekoracija:
  • sok od cvekle (ili crvena farba za kolače)
  • kristal šećer
  • zeleni listići iz bašte
Priprema:
1. Umutimo mast i šećer, zatim dodamo žumanca, vanilin šećer, izrendanu koru od limuna, sodabikarbonu.
Dodamo brašno i mleko i rukom umesimo testo. Ostavimo malo da se odmori, zatim napravimo kuglice veličine oraha i redjamo u tepsiju, koju smo obložili papirom. Kuglice treba da budu jednake veličine. Pečemo u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Ne smemo prepeći, jer će postati tvrdi.
2. Kada su kuglice mlake, oštrim, šiljastim nožem izdubimo. Mrvice prstima isitnimo, ako je potrebno.
3. Pomešamo mrvice i mleveni orah. Prokuvamo mleko i šećer, dodamo rum i prelijemo preko mrvica i oraha. Umutimo maslac, dodamo filu, izmešamo. Na kraju dodamo pekmez i još jenom dobro izmešamo.
Kašikicom punimo polovine breskvica i zalepimo po dve. Zatim ih umačemo u crvenu boju ili koristimo četkicu, zatim umačemo u kristal šećer. Pre posluživanja ukrasimo zelenim listićima. Najmanje pola dana moraju da odstoje, a najbolje jedan dan.  
                                                             Prijatno!                      


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen