Elég tömény, kiadós, finom, egy igazi karácsonyi sütemény is lehet.
Hozzávalók:
- 2 db ostyalap (vagyobb)
- 37 dkg cukor
- 4 kanál kakaó
- 9 tojássárgája
- 9 kanál cukor
- 37 dkg vaj / margarin
- 20 dkg dió (vagdalt)
- 20 dkg mazsola
- 2 kanál rum
Csokoládémáz:
- 15 dkg étcsoki
- 15 dkg vaj
- 2-3 csepp étolaj
Elkészítés:
1. Előkészítjük a hozzávalókat: beáztatjuk a mazsolát, a diót összevagdaljuk. Készítsük elő a két ostyalapot, a sima oldala legyen lefelé.
2. A 9 tojássárgáját kikavarjuk a 9 kanál cukorral és alacsony hőfokon besűrítjük. Állandóan kavarjuk, mert könnyen rántotta lehet belőle. Amikor már kezd sűrűsödni adjuk hozzá a kakaót és a rumot. Amikor a főzőkanál nyoma látszik már az edény alján vegyük le a tűzhelyről.
3. Közben a 37 dkg cukrot egy nagyobb edényben világosra pörköljük. Ha teljesen felolvadt a cukor, vegyük le a tűzről és öntsük hozzá a tojásos masszát. Jól keverjük össze és tegyük vissza a tűzhelyre, kevergessük, hogy egy homogén masszát kapjunk. Amikor már teljesen sima a massza, vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a vajat. Amikor elolvadt a vaj, hozzáadjuk a darabolt dió és a mazsolát.
4. Az ostyalap rücskös oldalára simítjuk a krémet és a másik ostyalap rücskös oldalával beborítjuk. Nehezéket teszünk rá.
5. Tegyük hűvös helyre egy éjszakára. Másnap tegyünk a tetejére csokimázat.
6. A mázhoz gőz felett olvasszuk fel a vajat és a csokit. Adjunk hozzá 2 - 3 csepp étolajat. Az étolaj meggátolja, hogy szeletelés közben ne töredezzen a máz.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen