Translate

Mittwoch, 27. November 2019

Figaró - diós mazsolás ostyaszelet

Vajdaságban a 80-as, 90-es években rendkívül népszerű édesség volt és szinte minden lagziban a terítékre került. Több féle recept létezik az elkészítéséhez, nekem ez a legfinomabb. A 20 dkg mazsola helyett használhatunk 10 dkg vagdalt fügét és 10 dkg mazsolát, így is nagyon finom.
Elég tömény, kiadós, finom, egy igazi karácsonyi sütemény is lehet.
Hozzávalók:
  • 2 db ostyalap (vagyobb)
  • 37 dkg cukor
  • 4 kanál kakaó
  • 9 tojássárgája
  • 9 kanál cukor
  • 37 dkg vaj / margarin
  • 20 dkg dió (vagdalt)
  • 20 dkg mazsola
  • 2 kanál rum
Csokoládémáz:
  • 15 dkg étcsoki
  • 15 dkg vaj
  • 2-3 csepp étolaj
Elkészítés:
1. Előkészítjük a hozzávalókat: beáztatjuk a mazsolát, a diót összevagdaljuk. Készítsük elő a két ostyalapot, a sima oldala legyen lefelé.  
2. A 9 tojássárgáját kikavarjuk a 9 kanál cukorral és alacsony hőfokon besűrítjük. Állandóan kavarjuk, mert könnyen rántotta lehet belőle. Amikor már kezd sűrűsödni adjuk hozzá a kakaót és a rumot. Amikor a főzőkanál nyoma látszik már az edény alján vegyük le a tűzhelyről. 
3. Közben a 37 dkg cukrot egy nagyobb edényben világosra pörköljük. Ha teljesen felolvadt a cukor, vegyük le a tűzről és öntsük hozzá a tojásos masszát. Jól keverjük össze és tegyük vissza a tűzhelyre, kevergessük, hogy egy homogén masszát kapjunk. Amikor már teljesen sima a massza, vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a vajat. Amikor elolvadt a vaj, hozzáadjuk a darabolt dió és a mazsolát. 
4. Az ostyalap rücskös oldalára simítjuk a krémet és a másik ostyalap rücskös oldalával beborítjuk. Nehezéket teszünk rá.
5. Tegyük hűvös helyre egy éjszakára. Másnap tegyünk a tetejére csokimázat.
6. A mázhoz gőz felett olvasszuk fel a vajat és a csokit. Adjunk hozzá 2 - 3 csepp étolajat. Az étolaj meggátolja, hogy szeletelés közben ne töredezzen a máz. 
                                                                       Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen