Translate

Freitag, 22. November 2019

Ostyás édes szalámi - diós, mazsolás, fügés, kekszes, csokis finomság

Megunhatatlan édesség az "örökzöld" szalámi. Régebben lakodalmakon, ünnepeken került az asztalra és nemcsak a gyerekek kedvence, mert tényleg mindenki szereti. Csupa egészséges alapanyagból készül és annyira finom, hogy függőséget okoz! Ez a bevált recept is édesanyám süteményes füzetéből való. Emlékszek, szinte minden ünnepre csinált vagy 4-5 rudat.
Ebből a mennyiségből egy rúd lesz, érdemes mindjárt dupla adaggal kezdeni.
Hozzávalók:
  • 1 db ostyalap (nagyobb)
  • 3 tojás
  • 9 kanál cukor
  •  10 dkg vagdalt dió
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg füge ( darabolva)
  • 10 dkg tördelt háztartási keksz (pl. Petit Beurre)
  • 2 rúd étcsokoládé ( 6-7 dkg)
  • 15 dkg vaj ( vagy margarin )
Elkészítése:
1. Diót, fügét durvára vágjuk, tördeljük össze a kekszet és keverjük össze a mazsolával is, melyet előzőleg langyos vízben áztattunk és papírtörlőn lecsepegtettük a vizet. 
2. Egy nagyobb konyharuhát vízbe mártunk és jól kicsavarjuk, tegyük rá az ostyát és hajtsuk rá a konyharuha szélét is. Az ostya sima oldala legyen alul.
3. A tojásokat kikavarjuk a cukorral és közepes hőfokon besűrítjük, állandóan kavargatjuk. Mikor sűrűsödni kezd, adjuk hozzá a csokoládét. Ha szükséges csökkentsük a hőt és tovább főzzük. Amikor a főzőkanál nyomán már látszik az edény alja, vegyük le a tűzhelyről. Hozzáadjuk a vajat és keverjük, míg elolvad.  Adjuk hozzá a száraz anyagok keverékét. 
4. A tölteléket rögtön, még forrón az ostyalapra kenjük kanálal, majd óvatosan,szorosan föltekerjük a konyharuha segítségével. Kezünkkel szép rúd alakúra formáljuk. 
A szalámit tegyük egy sütőpapírra (vagy háztartási fóliába), csomagoljuk be és egy napra tegyük hideg helyre / hűtőbe, hogy jól kihűljön. 
Felszolgálás előtt szeleteljük fel.
                                                               Jó étvágyat!                



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen