Translate

Dienstag, 26. November 2019

Štrudle sa makom i orasima

Starinski kolač od kiselog testa može biti sa makom, orasima, višnjama, s jabukama, s rogačem. Moje bake i moja mama su pravile i sa takozvanim švapskim sirom, nadev je sladak sličan kao za cheesecake. Nafilovane taman koliko treba, nisu preslatke, a testo se topi u ustima.
Ovaj nije bakin recept, ali nije komplikovan za pravljenje. Od ove količine možete napraviti jednu štrudlu. Ako želite da napravite jednu sa makom i jednu sa orasima, potrebno je uzeti duplu meru.
Sastojci:
  • 400 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 1/8 l mleka
  • 2 jajeta
  • 80 g butera 
  • kora od 1/2 limuna
Nadev od maka:
  • 200 g mlevenog maka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike meda
  • 1/2 kafene kašike cimeta (može se izostaviti)
  • izrendana kora od 1 limuna
  • 1/16 l mleka
  • 50 g suvog groždja
Nadev od oraha:
  • 4 žumanca
  • 100 g šećera
  • 1/8 l mleka
  • 250 g mlevenog oraha
  • 1 vanilin šećer
  • kora od limuna
  • po ukusu malo ruma ( ne mora)
  • malo cimeta i karanfilića (ne mora)
Priprema:
Kvasac udrobimo u 5 kašika mlakog mleka u koje smo dodali jednu kašiku šećera i ostavimo 10-15 minuta na toplom mestu. Brašno prosejemo u činiju, dodamo so i ostale sastojke i kvasac. Umesimo testo ručno ili mikserom. Testo treba da je glatko i da ima mehuriće. Prekrijemo ga čistom kuhinjskom krpom i na toplom mestu ostavimo 50 minuta.
Testo razvući oklagijom 1/2 cm debljine, premažemo filom i uvijemo u rolat. Stavimo ga u tepsiju, koju smo obložili papirom za pečenje kolača. Štrudlu ostavimo još 10 minuta da se odmara, zatim premažemo žumancetom koje smo umutili sa nekoliko kapi slatke pavlake. 
Rernu treba unapred zagrejati, kolač pečemo 40-45 minuta na 200 stepeni, u rerni sa ventilatorom na 180 stepeni. 
Fil od maka:
Sve sastojke pomešamo i prelijemo vrelim mlekom, dobro izmešamo.
Fil od oraha:
Pomešamo žumanca sa šećerom, dodamo mleko, zatim umešamo i ostale sastojke. 
                                                                   Prijatno!








  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen