Translate

Samstag, 25. Januar 2020

Kígyórétes almával és túróval

A kígyórétes finom és mutatós, kelt tésztából készül és bármilyen tölteléket használhatunk, ami épp kéznél van. Mi az alma és túró töltelékkel szeretjük legjobban. Variálhatjuk kedvünk szerint pl, a túrótöltelékre bármilyen gyümölcs szeleteket rakhatunk, az almatöltelékhez pl. diót is adhatunk stb. Mivel élesztős-zsíros tésztáról van szó, fontos, hogy a csíkok hajtogatását ne túl szorosra hajtsuk, mert a tészta még sütés közben kelni fog és nem lesz szép a hajtogatás.
Ebből a mennyiségből két rúd lesz. Vidám sütkérezést!

Hozzávalók a tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 3 kanál cukor
  • 20 dkg vaj
  • csipet só
Túrós töltelék:
  • 50 dkg friss túró
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1tojás 
  • 1 tojássárgája
  • ízlés szerint cukor ( én 4 kanál cukrot használtam)
  • 1 vaníliás cukor
  • citrom reszelt héja
  • csipet só
  • mazsola ízlés szerint
  • búzadara szükség szerint ( ha túl híg a túró 1-2 kanál búzadara )
Almás töltelék:
  • 60 dkg alma
  • 3-4 kanál cukor ( almától függően)
  • 1-2 kávéskanál fahéj ( ízlés szerint )
  • 15 dkg vaj
  • darált keksz
Elkészítés:
1. A langyos tejhez adjunk kevés cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval és cukorral, majd a két tenyerünk közt dörzsöljük el a vajat és lisztet. Végül adjuk hozzá a tojássárgákat és az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk. Mivel elég zsíros a tészta nem lehet teljesen simára gyúrni. Takarjuk le a tésztát és hagyjuk megkelni.
2. Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük és összekeverjük a többi hozzávalóval. Ha a túrókrém túl leves, adjunk hozzá 1-2 kanál búzadarát.
Az almás töltelékhez az almát meghámozzuk és lereszeljük. Ha túl sok a leve, kissé kinyomkodjuk a levét és a cukorral együtt megpároljuk. Amikor kész adjuk hozzá a fahéjat és a vajat. Keverjük össze, hogy elolvadjon a vaj.
3. A megkelt tésztát elfelezzük, a két cipót kissé meggyúrjuk és hagyjuk néhány percig pihenni. Utána nyújtsuk ki az első lapot téglalap alakúra. Gondolatban hosszában osszuk 3 egyenlő részre a tésztát ( nálam kb. 30x35 cm), a két szélét 45 fokos szögben lefelé haladva bevagdossuk. A csíkok kb 1,5 cm szélesek legyenek. A közepére ráhalmozzuk a túrós tölteléket, majd a két végén ráhajtjuk a tésztát. Oldalról felváltva ráhajtjuk a csíkokat. Óvatosan tegyük egy papírral bélelt tepsibe.
Ugyanígy járunk el a második tésztával is. Mielőtt a tészta közepére halmoznánk az alma tölteléket, szórjuk meg a tésztát darált keksszel, majd hajtogatjuk a csíkokat, mnt az előzőnél. 
A tepsiben hagyjuk néhány percig még kelni, végül kenjük meg tojással.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütjük. Langyosan szeleteljük és hintsük meg porcukorral.
                                                                  Jó étvágyat!




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen