Ebből a mennyiségből két rúd lesz. Vidám sütkérezést!
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 3 kanál cukor
- 20 dkg vaj
- csipet só
Túrós töltelék:
- 50 dkg friss túró
- 1-2 evőkanál tejföl
- 1tojás
- 1 tojássárgája
- ízlés szerint cukor ( én 4 kanál cukrot használtam)
- 1 vaníliás cukor
- citrom reszelt héja
- csipet só
- mazsola ízlés szerint
- búzadara szükség szerint ( ha túl híg a túró 1-2 kanál búzadara )
Almás töltelék:
- 60 dkg alma
- 3-4 kanál cukor ( almától függően)
- 1-2 kávéskanál fahéj ( ízlés szerint )
- 15 dkg vaj
- darált keksz
Elkészítés:
1. A langyos tejhez adjunk kevés cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval és cukorral, majd a két tenyerünk közt dörzsöljük el a vajat és lisztet. Végül adjuk hozzá a tojássárgákat és az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk. Mivel elég zsíros a tészta nem lehet teljesen simára gyúrni. Takarjuk le a tésztát és hagyjuk megkelni.
2. Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük és összekeverjük a többi hozzávalóval. Ha a túrókrém túl leves, adjunk hozzá 1-2 kanál búzadarát.
Az almás töltelékhez az almát meghámozzuk és lereszeljük. Ha túl sok a leve, kissé kinyomkodjuk a levét és a cukorral együtt megpároljuk. Amikor kész adjuk hozzá a fahéjat és a vajat. Keverjük össze, hogy elolvadjon a vaj.
3. A megkelt tésztát elfelezzük, a két cipót kissé meggyúrjuk és hagyjuk néhány percig pihenni. Utána nyújtsuk ki az első lapot téglalap alakúra. Gondolatban hosszában osszuk 3 egyenlő részre a tésztát ( nálam kb. 30x35 cm), a két szélét 45 fokos szögben lefelé haladva bevagdossuk. A csíkok kb 1,5 cm szélesek legyenek. A közepére ráhalmozzuk a túrós tölteléket, majd a két végén ráhajtjuk a tésztát. Oldalról felváltva ráhajtjuk a csíkokat. Óvatosan tegyük egy papírral bélelt tepsibe.
Ugyanígy járunk el a második tésztával is. Mielőtt a tészta közepére halmoznánk az alma tölteléket, szórjuk meg a tésztát darált keksszel, majd hajtogatjuk a csíkokat, mnt az előzőnél.
A tepsiben hagyjuk néhány percig még kelni, végül kenjük meg tojással.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütjük. Langyosan szeleteljük és hintsük meg porcukorral.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen