Translate

Montag, 27. Januar 2020

Slatki pleteni kolač sa sirom i jabukama

Sjajan recept za kolač sa sirom ili jabukama, koji potiče iz Madjarske i nosi naziv "Kigyórétes" (kidjoreteš) ili u prevodu pita (štrudla)-zmija. Zmija, zato što pleteni deo kolača podseća na šare na zmijinoj koži. Pravi se od kiselog testa, a fil je od svežeg sira ili od jabuka. Naravno za fil se može koristiti i drugo voće, naš favorit je ipak sir ili jabuka.

Sastojci za testo:
  • 60 dkg brašna
  • 2 dl mleka
  • 2,5 dkg svežeg kvasca
  • 2 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • 20 dkg butera/ margarina
  • prstohvat soli
Fil od svežeg sira:
  • 50 dkg svežeg sira (bez soli)
  • 1-2 kašike kisele pavlake
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • po ukusu kristal šećer ( ja sam stavila 4 kašike šećera)
  • 1 vanilin šećer
  • kora od limuna
  • prstohvat soli
  • suvo groždje po želji ( napr. pola šake suvog groždja)
  • griz po potrebi (ako je smesa suviše retka, dodajte 1-2 kašike griza, da fil ne bi curio iz kolača)
Fil od jabuka:
  • 60 dkg jabuke
  • 3-4 kašike šećera ( zavisi od jabuke)
  • 1-2 kafene kašike cimeta
  • 15 dkg butera
  • malo mlevenog keksa ( napr. Peti beurre)
Priprema:
1. U mlako mleko dodamo malo šećera i udrobimo kvasac, zatim ostavimo da odstoji. 
U brašno dodamo so, šećer i komadiće butera i trljamo izmedju dlanova, zatim dodamo mleko sa kvascem i umesimo. Testo neće biti sasvim glatko zbog butera. Prekrijemo ga i ostavimo na toplom mestu da naraste. 
2. Za to vreme napravimo fil. Sir viljuškom izgnječimo, dodamo ostale sastojke i izmešamo. Ako je smesa jako retka, dodamo malo griza.
Za drugi fil, operemo jabuke, ogulimo i izrendamo. Ako je jabuka jako sočna, malo rukama iscedimo i pomešamo sa šećerom, malo izdinstamo. Kada je jabuka već malo mekša skinemo sa šporeta i dodamo buter/margarin i cimet. Dobro izmešamo da se buter istopi. 
3. Testo podelimo na dva dela, obe jufke još jednom umesimo i ostavimo nekoliko minuta da odstoje.
Oklagijom razvijemo testo (kod mene 30x35cm) i optički podelimo testo na 3 dela (uzduž). Po sredini stavimo fil od sira (ako je smesa retka, pospite srednji deo testa grizom), a sa leve i desne strane oštrim nožem isečemo testo pod uglom od 45° na trake debljine oko 1,5 cm. 
Naizmenično upletemo-prebacimo jednu traku sa desne, zatim sa leve strane i tako do kraja. Gotov kolač oprezno prebacimo u tepsiju obloženu papirom za pečenje kolača. Kada prebacujemo trake sa desne i leve strane, uradimo to labavo, jer će testo još malo da naraste u toku pečenja. 
Na isti način postupimo i sa drugim testom. Pre nego što stavimo fil od jabuke, po sredini pospemo testo mlevenim keksom, keks će upiti saft od jabuke, koji nastaje u toku pečenja.
Na kraju ostavimo ih još nekoliko minuta da odstoje u tepsiji i tek onda ih premažemo umućenim jajetom. Stavimo u unapred zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 30-35 minuta peći (zavisi od rerne).
Kada je kolač mlak već možemo seći. Po želji posuti šećerom u prahu.
                                                                   Prijatno! 

  



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen