Translate

Dienstag, 28. Januar 2020

Krompir kremčorba ( Kartoffelnkremsuppe)

Ovu pikantnu čorbu od krompira možete za svega 30 minuta pripremiti i poslužiti. Ona može da bude i kompletan ručak, ako je poslužimo sa pečenom kobasicom ili viršlom, možda sa čipsom od slanine (hrskavo pečen bacon), sa prženim tost-kockama ili sa domaćim hlebom. Ova kremčorba može biti i bez dodataka, kao predjelo. Ukus - savršen! Zaista perfektan ukus krompira (bez šargarepe i drugih povrća) sa odgovarajućim začinima.
Ako se odlučite da je pripremite, nećete se pokajati.

Sastojci za 4 osobe:
  • 4-5 krompira srednje veličine
  • 1 srednja glavica crnog luka ( radije manja glavica)
  • 2 čena belog luka
  • 2 supene kašike butera (ili ulja)
  • 1 litar supe od povrća (ili 1 litar vode i 1 kocka za supu)
  • 1 lovorov list
  • 1 kafena kašika svežeg majorana
  • 1,5 dl slatke pavlake za kuvanje
  • 1 čaša kisele pavlake
  • malo muskatnog oraščića 
  • so, biber
Priprema:

1. Otopimo buter, dodamo na kockice isečen: krompir, crni zatim i beli luk i dinstamo na umerenoj temperaturi. Varjačom mešamo da crni i beli luk ne bi izgoreli, već treba da dobiju svetložutu boju. Dolijemo bistru supu od povrća. Ako nemamo takvu supu, dolijemo vodu i dodamo jednu kocku za supu od povrća (ako nemate, stavite pileću kocku). Posolimo, dodamo lovorov list, majoran i kuvamo na umerenoj temperaturi oko 15 minuta. Kada je krompir dovoljno mekan izvadimo lovorov list,  dodamo čorbi slatku pavlaku. Skinemo sa štednjaka, dodamo kiselu pavlaku i štap-mikserom izmiksamo da dobijemo homogenu masu. Na kraju po potrebi dodamo još soli, malo bibera i  izrendamo muskatni oraščić direktno u čorbu.
2. Hrskavo ispečemo tanke trake bacon-slanine. Čorbu sipamo u tanjire i na sredinu stavimo 2-3 čipsa od slanine. Ili možemo ispeći domaću kobasicu na u svaki tanjir staviti jedno parče. Čorba je veoma ukusna i sa prilogom od isprženih kockica tost-hleba.
Čorbu možemo poslužiti i bez dodataka kao predjelo.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen