Recept je veoma star i italijani su ponosni na njega, verovatno zato što je savršena - bilo bi šteta bilo šta menjati u receptu. Sastoji se od linzer testa i svilenkaste, aromatične kreme sa meringima. Torta će imati fantastičan ukus, ako koristimo kvalitetan materijal.
Sastojci za testo:
- 150 g butera
- 70 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 250 g brašna
Fil:
- 2 limuna
- 100 g šećera ( ja sam koristila brezin šećer/ksilitol)
- 1 dl italijanskog likera od limuna Limoncello (ili možda sirup od limuna?)
- 125 g creme fraiche (krem freš je vrsta kisele pavlake baršunaste teksture)
- 3 žumanca
- 1 celo jaje
Meringa (pena od belanaca):
- 3 belanca
- prstohvat soli
- 100 g šećera
Priprema:
1. Za testo penasto umutimo buter i šećer, dodamo jaje i kada je masa dovoljno penasta dodamo brašno.
2. Rernu uključimo na 200 stepeni / rernu sa ventilatorom na 180 stepeni.
Kalup (prečnika 26 cm) premažemo buterom i pospemo brašnom.
Testo razvijemo i stavimo u kalup, na zid kalupa takodje do 3-4 cm visine. Izbodemo viljuškom i pečemo ga 15 minuta, zatim izvadimo iz rerne.
3. 2 limuna dobro operemo u toploj vodi. Izrendamo koru od 1 limuna, a iscedimo sok od oba limuna. Dodamo šećer, liker od limuna i krem freš (kiselu pavlaku). Izmešamo i na kraju dodamo 3 žumanca i 1 celo jaje. Sve dobro izmešamo i sipamo na testo. Vratimo u rernu i pečemo 25-30 minuta (zavisi od rerne).
4. 3 belanca tvrdo umutimo sa soli i šećerom. Penu stavimo u špric za tortu i kada se torta ispekla prekrijemo fil sa meringom. Tortu vratimo u rernu na gornju šinu i ostavimo oko 5 minuta da pena dobije malo boju.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen