Translate

Donnerstag, 16. Januar 2020

Limun torta sa meringima / Torta al limone con meringa italiana

Jedna od najomiljenijih torti u Italiji je svakako Limun-torta sa meringima, tj. penom od belanaca.
Recept je veoma star i italijani su ponosni na njega, verovatno zato što je savršena - bilo bi šteta bilo šta menjati u receptu. Sastoji se od linzer testa i svilenkaste, aromatične kreme sa meringima. Torta će imati fantastičan ukus, ako koristimo kvalitetan materijal.
Sastojci za testo:
  • 150 g butera
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 250 g brašna
Fil:
  • 2 limuna
  • 100 g šećera ( ja sam koristila brezin šećer/ksilitol)
  • 1 dl italijanskog likera od limuna Limoncello  (ili možda sirup od limuna?)
  • 125 g creme fraiche (krem freš je vrsta kisele pavlake baršunaste teksture)
  • 3 žumanca
  • 1 celo jaje
Meringa (pena od belanaca):
  • 3 belanca
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera 
Priprema:
1. Za testo penasto umutimo buter i šećer, dodamo jaje i kada je masa dovoljno penasta dodamo brašno.
2. Rernu uključimo na 200 stepeni / rernu sa ventilatorom na 180 stepeni. 
Kalup (prečnika 26 cm) premažemo buterom i pospemo brašnom.
Testo razvijemo i stavimo u kalup, na zid kalupa takodje do 3-4 cm visine. Izbodemo viljuškom i pečemo ga 15 minuta, zatim izvadimo iz rerne.
3. 2 limuna dobro operemo u toploj vodi. Izrendamo koru od 1 limuna, a iscedimo sok od oba limuna. Dodamo šećer, liker od limuna i krem freš (kiselu pavlaku). Izmešamo i na kraju dodamo 3 žumanca i 1 celo jaje. Sve dobro izmešamo i sipamo na testo. Vratimo u rernu i pečemo 25-30 minuta (zavisi od rerne).
4. 3 belanca tvrdo umutimo sa soli i šećerom. Penu stavimo u špric za tortu i kada se torta ispekla prekrijemo fil sa meringom. Tortu vratimo u rernu na gornju šinu i ostavimo oko 5 minuta da pena dobije malo boju. 
Na kraju tortu ostavimo da se dobro ohladi (nekoliko sati ili preko noći).
                                                              Uživajte!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen