Translate

Mittwoch, 24. August 2016

Kremčorba od bundeve-izuzetno ukusna i zdrava


U našoj kući bundeva je oduvek bila prisutna od jeseni, pa sve do proleća. Moje bake i moja mama koristile su ovu veoma zdravo povrće ili može biti i voće, uglavnom za pitu i druge kolače. U hladnim zimskim danima baka je isekla bundevu na komade i poredjala ih u ogronu tepsiju. Preko bundeve je naslagala domaću slaninu u komadima i stavila u paorsku peć da se peče. Kada je bilo gotovo, stavila je na sredinu velikog stola sa svežim domaćem hlebom...mmmmhhh, koliko je samo bilo ukusno. Bundeva je veoma zdrava hrana, sadrži A-, C-, E- i B-grupe vitamina, od minerala kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe i druge, omega 3 i omega 6 masne kiseline, koje su čuvari srca, vida i raspoloženja. Smanjuje rizik od raka i moćdanog udara, smanjuje nervozu i poboljšava san.
Kremčorbu od bundeve nikada nisam jela sve do pre petnaestak godina. Prvi put sam je probala u Švajcarskoj i nisam mogla pogoditi od čega je napravljena čorba. Veoma je ukusna, lagana i svilenkasta. Jela sam i ravioli sa bundevom, risotto sa bundevom i kao prilog jelima od mesa i veoma je ukusna u svakoj kombinaciji.
Sada bih htela da podelim sa vama recept kremčorbe od bundeve, koja se lako priprema, veoma je ukusna i zdrava. Preporučuje se i dijabetičarima i onima, koji su na dijeti. Deci se posebno preporučuje. Bundevu nesmemo dugo kuvati, zato je treba iseći na kocke i kratko kuvati. Zatim štap mikserom isitniti-pirirati i služiti. Za čorbu uzmemo mesnatu bundevu, koja sadrži manje vode.

Sastojci za 4 ososbe: 
  • 500 g bundeve
  • 1 glavica crnog luka (srednje veličine)
  • 3 čena belo luka
  • ulje 
  • 1-2 kafena kašikica curry 
  • 1 manja šargarepa
  • 1 manji krompir
  • 8 dl supe ili bujon ( kocka za supu)
  • so, biber
  • 1 dl slatke pavlake
Priprema: ( oko 30 minuta)
1. Ulje stavimo da se zagreje. Dodamo seckani luk, curry prah i malo dinstamo da luk postane staklast. Očišćenu bundevu isečemo oštrim nožem na kocke, šargarepu na kolutove i dodamo luku.
 Dodamo i krompir isečen na kocke. 2-4 minuta dinstamo sve zajedno. Sipamo supu-bujon, posolimo o pobiberimo. Poklopimo i 20 minuta kuvamo na tihoj vatri, tek malo da ključa.
2. Čorbu sklonimo sa vatre i sa štap mikserom dobro izmiksamo da dobijemo homogenu, penušavu masu. Dodamo slatku pavlaku, ako je potrebno dodamo soli i bibera. Vratimo na vatru do ključanja i još jednom izmiksamo. 
Serviramo u unapred zagrejane tanjire, ukrasimo uljem od semena bundeve i prženim semenkama od bundeve. 




                                          Prijatno! 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen