Translate

Samstag, 1. Oktober 2016

Savršeni kolač sa jabukama i lešnikom i sa čokoladnim prelivom

Jednom me je neko upitao: Zar ti ne dosadi kuvanje i pravljenje poslastica?
Ne, meni nikada nije dosadno, nego mi je zadovoljstvo kuvati ili praviti razne kolače i torte za svoju porodicu i za prijatelje. I najjednostavnije jelo sasvim spontano pripremam na jedan kreativan način, sa uzbudljivim detaljima, dodajem svoj lični pečat.. Moja porodica i prijatelji su oduševljeni, za mene je to najveće priznanje. Kuhinja mi jedan dan miriše na Mediteran: na Italiju ili Provence, drugi dan na egzotičnu Aziju, treći dan na šarenu Indiju i za mene je to prava umetnost.
Današnji recept je jednostavan, ali je kolač veoma ukusan i osvežavajući. Sos od čokolade i sladoled od vanile dopunjuju, daju poseban draž ovom kolaču.
Sastojci:
  • 250 g butera
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kafena kašikica cimeta
  • prstohvat soli
  • 5 jaja
  • 125 gr jogurta
  • iscedjeni sok od pola limuna
  • 1 kafena kašikica praška za pecivo
  • 2 supene kašike kakao praha
  • 150 g mlevenog lešnika
  • 250 g brašna
  • 100 g šećera
  • 750 g jabuke
Za čokoladni sos:
  • 3 dl slatke pavlake
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ruma ili nekoliko kapi rum arome
Priprema:
1. Buter, šećer u prahu, vanilin šećer, cimet i so dobro umutimo sa mikserom. Dodamo jedno po jedno žumance i dalje mutimo. Dodamo jogurt, izmešamo.
Tip: Prženi lešnik ima lepši ukus u kolačima. Lešnik se lakše i lepše isprži u rerni, zatim stavimo u jednu kuhinjsku krpu. Rukama dobro istrljamo i tako će se ljuske odstraniti sa lešnika.
2. Ogulimo jabuke i isečemo na kocke 1,5 cm.
3. Brašno pomešamo sa kakao prahom i sa praškom za pecivo i prosejemo u smesu. Pomešamo. Dodamo mleveni lešnik, sok od limuna i jabuke. Sve pomešamo.
4. Belanca čvrsto ulupamo sa šećerom i dodamo smesi.
Polako pomešamo i sipamo u tepsiju 26 x 38 cm. Tepsiju namažemo i pospemo sa brašnom. Rernu treba unapred zagrejati. pečemo na temperaturi od 200 stepeni, a rerni sa ventilatorom na 180 stepeni, oko 30 - 35 minuta.
5. Kolač ostavimo da se ohladi, zatim isečemo. sasvim ohladjeni kolač pospemo sa šećerom u prahu.
Služimo sa čokoladnim sosom i sladoledom od vanile.
                                                       Prijatno!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen