Translate

Sonntag, 26. Februar 2017

Čokoladna keks torta - bez brašna, sa puno čokolade

U ovoj torti nema uopšte keksa, nego se jedan biskvit bez brašna izlomi i stavi se u fil. Umesto margarina ili maslaca, uzima se slatka pavlaka i mascarpone. Potrebna je minimalna količina šećera. Ali ima mnogo čokolade, čokolade za kuvanje i bele čokolade. Kod kupovine bele čokolade obratite pažnju na kvalitet. Dobra bela čokolada sadrži kakao puter, šećer, soju i lecitin bez drugih dodataka.
Da se napravi ova torta potrebno je malo više vremena, ali rezultat je fantastičan. Lagana je, prosto se topi u ustima i ima jako lep, svilenkasti ukus.
Sastav:
Za piškotu od 23 cm prečnika:
  • 9 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 1 kašika kakao praha
  • 60 g čokolade za kuvanje ( istopljene)
  • 9 kašika mlevenih oraha ili lešnika ili badema
1. Fil: ganache (ganaš) od čokolade
  • 200 ml slatke pavlake (masnoće 30%)
  • 200 g čokolade za kuvanje
2. Fil od bele čokolade:
  • 6 žumanaca
  • 60 g šećera
  • 200 g bele čokolade
  • na vrh noža kurkume ( ja sam stavila ola kafene kašike, jer je veoma zdrava i volim je)
  • na vrh noža čili praha ( možete izostaviti, ako ne volite ljuto)
  • 1 štapić vanile
  • 300 ml slatke pavlake (kravlje, 30 % masnoće)
  • 250 g mascarpone
  • 1 kesica kremfix
Priprema:
1. Belanca umutimo sa šećerom u čvrstu penu. U žumanca dodamo istopljenu, mlaku čokoladu i dodamo u penu. Polako izmešamo i na kraju dodamo mleveni orah/lešnik ili badem i kakao prah. Oprezno izmešamo i stavimo u kalup za tortu. Na 180 stepeni ispečemo koru. Kada se kora ohladila presečemo je na 3 dela. Dve kore ostavimo sa strane, a jednu izlomimo na sitne komade.
Ako više volite da pravite 3 kore jednu po jednu, onda za svaku koru uzmite 3 jajeta, 3 kašike šećera, 3 kašike oraha, čokoladu i kakao prah.
2. Za čokoladni ganaš slatku pavlaku prokuvamo. Čokoladu za kuvanje izlomimo. Kada se slatka pavlaka prokuvala skinemo je sa ploče i dodamo joj isitnjenu čokoladu. Sačekamo pola minuta, zatim ručno izmešamo da dobijemo glatku kremu.
Kada je ganaš mlak, dodamo 4-5 kašika u izmrvljenu piškotu, i obe kore tanko premažemo. Ostatak prekrijemo i ostavimo u frižider. Kasnije će trebati da se premaže torta.
3. Izlomimo belu čokoladu i istopimo je iznad vodene pare.
6 žumanaca sa šećerom umutimo mikserom iznad pare. Dodamo srž vanile, kurkumu i čili i dalje mutimo dok ne postane gusta. Skinemo sa pare i dalje mutimo dok se ne ohladi.
Umutimo mikserom slatku pavlaku, dodamo kremfix i mutimo da bude čvrsta pena.
Mascarpone penasto umutimo i dodamo mu ohladjeni fil od žumanaca. Zatim dodamo 2-3 kašike umućene slatke pavlake. Dobro izmešamo, zatim dodamo i ostatak slatke pavlake i veoma oprezno mešamo.
Skoro polovinu žutog fila dodamo u izmrvljenu piškotu i ganaš. Lagano pomešamo da fil ostane mermerast.
4. Tortu filujemo u kalupu. Na donju koru stavimo mermerasti ganaš fil i poklopimo sa drugom korom.
Na drugu koru stavimo fil od bele čokolade. Tortu ostavimo u frižideru preko noći.
Sutradan pomoću fena za kosu skinemo kalup. Ganaš sa čokoladom za kuvanje, koji smo ostavili u frižideru, polako zagrejemo i izmešamo. Kada je mlak, prelijemo ga preko torte.
Ostavimo na hladnom mestu. Po ukusu ukrasimo tortu.
                                                 Prijatno!




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen