Translate

Mittwoch, 1. März 2017

Tzatziki eredeti recept: görög joghurtos - kapros uborkasaláta

A népszerű görög tzatziki ( caciki ) saláta készítéséről sok féle receptet kipróbáltam és szerintem ez a legjobb. A saláta frissítő hatású és előételként pita kenyérrel vagy más kenyérfélével is tálalhatjuk. Finom mártogatós lehet a kenyérfélék mellet zöldséghasábbal is méregtelenítő programok kiegészítőjeként. Azonkívül húsos ételek mellé szolgálhatjuk. Görögországban juh és kecskejoghurttal készítik. Görögjoghurt hiányában készíthetjük sima joghurttal, tejföllel vagy créme-fraiche-sel. Ha Bio-uborkát használunk nem kell meghámozni, hiszen a héjával együtt még egészségesebb, ropogósabb.
Hozzávalók:
  • 1 nagyobb kígyó uborka
  • 5 dl görög joghurt vagy más joghurt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 csepp olíva olaj
  • friss kapor
Elkészítés:

1. Az uborkát megmossuk és ha nem bio-uborka, akkor hámozzuk meg. Almareszelőn reszeljük le, szeletelhetjük apró kockára is .
Tegyük egy szűrőbe. Egyes receptekben az áll, hogy nem sózzuk az uborkát. Én megsóztam, mert jobban el lehet távolítani belőle a vizet.

2. A fokhagymát és a kaprot apróra vágjuk, hozzáadjuk a joghurthoz a pár csepp olíva olajjal együtt és összekeverjük.
3. Az uborkát tegyük egy tiszta konyharuhába és jól csavarjuk ki. Többször is ismételjük meg, ha szükséges.
4. Az uborkához adjuk a fűszeres joghurtot. Jól keverjük össze.
Sültek, grillezett ételek, szendvicsek kiegészítője ez az egészséges saláta, de nagyon finom mártogatós egy szelet kenyérrel vagy más házi készítményű sós tésztával, vagy zöldségféle rudakkal (sárgarépa, paprika, stb. )

                                              Jó étvágyat!




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen