Translate

Sonntag, 5. März 2017

Torta od likera od jaja - "pripita" torta

Užitak u jednom ukusnom komadu torte je jedan poseban način "aroma - terapije". Ova torta ima ekstremno primamljivu aromu od likera od jaja. Zbog svoje specifičnosti idealna je za Uskršnju poslasticu, ali je odlična i za druge svečane prilike i slavlja. Čak i kora za tortu je veoma specijalna i verujem da će vam pripremanje predstavljati veliko zadovoljstvo. Sastojci: sve lepo što srce poželi!
Torta je vizuelno takodje Highlight!
Sastav za tortu od 26 cm prečnika, oko 12 parčadi:
Za koru:
  • 3 jaja ( srednje veličine M )
  • 175 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mlečne čokolade
  • 90 g butera
  • prstohvat soli
  • 100 g iseckanog badema
  • 1 kafena kašika praška za pecivo
  • 125 g brašna
Fil:
  • 1 tegla kompota od kajsije
  • 2-3 kašike pekmeza od kajsije
  • 7 listića svetlog želatina
  • 500 g kisele pavlake ( ili Créme Fraiche )
  • 250 ml likera od jaja ( Eierlikör )
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 slatke pavlake
Dekoracija:
  • 2 kašike sitno seckanog pistaća
  • 100 g slatke pavlake 
  • malo likera od jaja
  • bombone u obliku jaja
1 parče=620 kcal
Tip:
Ako neko ne voli liker može ga na primer sirupom zameniti.
Pripremanje:

1. Čokoladu izlomimo i zajedno sa buterom iznad vodene pare ostavimo da se istope ( voda ne sme da vri ). Povremeno treba da pomešamo. Jaja sa šećerom i vanilin šećerom umutimo, zatim dodamo mlaku istopljenu čokoladu i pomešamo. Dodamo i ostale sastojke i sa mikserom još jednom dobro izmešamo.
2. Kalup za tortu ( prečnika 26 cm ) premažemo i napunimo masom. Pečemo u unapred zagrejanoj rerni na 175 ili u rerni sa ventilatorom na 160 stepeni, 25-30 minuta. Da bi bili sigurni da je kora pečena, napravimo probu sa iglom za kolače ili sa čačkalicom. Koru ostavimo da se ohladi, zatim je izvadimo iz kalupa i stavimo je na jednu lepu tacnu.
3. Kompot od kajsije ocedimo. Koru tanko namažemo sa pekmezom od kajsije, stavimo obruč od kalupa. Pavlaku pomešamo sa šećerom, vanilin šećerom, dodamo liker od jaja i jednu kašiku safta od kompota od kajsije.
4. Listiće želatina pripremimo prema uputstvu. Istopljenom želatinu dodamo 3-4 kašike fila i brzo izmešamo da se ne stvaraju grudvice, zatim dodamo u ostatak fila i još jednom dobro izmešamo. Ostavimo sa strane, ako je potrebno stavimo ga 3-4 minuta u frižider.
5. Za to vreme slatku pavlaku ulupamo u čvrstu penu u dodamo u fil. Oprezno pomešamo. 1/4 fila stavimo na koru, preko fila poredjamo polovine kajsija. Ostatak fila stavimo preko i poravnamo. Najmanje 3 sata ostavimo u frižideru. Kod mene je torta ostala u frižideru celu noć i sutradan sam je dekorisala.
6. Oprezno skinemo obruč. Slatku pavlaku ulupamo i stavimo je u jedan špric i po želji ukrasimo tortu. Pospemo sa mlevenim pistaćem i ukrasimo sa bonbonama u obliku jaja. Malo poprskamo likerom od jaja.
Tortu do služenja držimo u frižideru.
Danas slavimo! :)


                                                 Prijatno!                                           


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen