Translate

Dienstag, 2. Mai 2017

Prolećna krem-čorba od graška - dijetalna i veoma ukusna


Svež grašak sadrži zavidne količine vitamina C, E, K i A, zbog čega se kaže da čuva nervni sistem, kosti i srce. U smrznutom grašku su sačuvani svi antioksidanti, a C vitamina ima znatno više, nego u svežem grašku.
Ova čorba se veoma brzo priprema. Povrće ne smemo dugo kuvati, dovoljno je svega 12-15 minuta i na taj način ćemo sačuvati vredne sastojke.
Potrebno za 4 osobe:
  • 1 kašika butera ili olive
  • 450 g smrznutog graška (ili svežeg)
  • 2 struka praziluka
  • 6 grančica krbuljice (ili zelen od peršuna)  
  • 100 ml suvog belog vina
  • 500 ml supe (može i bouillon)
  • 200 ml slatke pavlake
  • so, biber
  • tucana ljuta paprika
Pripremanje:

1. Praziluk operemo i isečemo na kolutove i stavimo na zagrejani buter (olivu). Promešamo nekoliko puta i dodamo belo vino, supu ili bouillon i grašak. Na tihoj vatri kuvamo oko 15 minuta, dodamo krbuljicu (ili zelen od peršuna) i slatku pavlaku i sa štap mikserom piriramo. Posolimo, pobiberimo, Vratimo na štednjak jedan minut možda, čorba ne sme ponovo da povri.
2. Kao prilog sitne kockice slanine možemo ispržiti ili kockice toasta ispržiti na buteru sa začinima ili na olivi.
3. Krem čorbu sipamo u unapred zagrejane tanjire. U svaki tanjir dodamo jednu kašiku hrskave slanine ili umesto slanine pržene kockice tosta (crouton). Po želji pospemo sa tucanom, ljutom paprikom.



                                                      Prijatno!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen