Translate

Freitag, 5. Mai 2017

Diák szelet (Studentenschnitten) 1.


Svájcban ettünk először a csokis süteményből, amely szinte mindegyik cukrászdában, önkiszolgálóban megtalálható. Fiam sokáig csak a "Studentenschnitten"-ből kért, ha megkérdeztük, mit enne. Azt mondják, ez a csokis szelet nagy múltra tekint vissza. Ugyanis a csokoládé régen luxus cikknek tartott, drága volt. Ezért az anyák saját maguk, házilag készítették el gyerekeiknek a "pótcsokit", ezért kapta a diákszelet nevet. Majdnem minden konyhában megtalálható volt a "Guetzli" vagyis száraz sütemény-kekszek és ezt megőrölték, adtak hozzá kakaóport, fahéjjal ízesítették, majd a piskóta masszához keverték és egy síma tésztalapra simítva kisütötték. Leöntették csokoládémázzal és hideg helyen pár napig is friss maradt. Hosszúkás szeletekre vágták és egy-egy szeletet becsomagolva adták a gyerekek kezébe.
Több receptet is találtam, nekem két variáció tetszik legjobban. Az egyik ez itt, melyet megosztok veletek. Próbáljátok ki ti is, valóban finom és megéri a fáradtságot. Vidám sütkérezést kívánok nektek is!
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 30 g cukor
  • 1 tojás
  • 100 g vaj
  • csipetnyi só
  • 200 g liszt
Töltelék:
  • 300 g édes száraz keksz vagy sütemény (pl. Petit Beurre)
  • 6 tojás
  • 175 g cukor
  • 100 g étcsoki
  • 100 g liszt
  • 175 g vaj
  • 150 g darált mogyoró
  • 3-4 kanál málnaíz ( esetleg sárgabarack lekvár)
Csokoládé máz:
  • 100 g étcsoki
  • 50 g vaj
  • 1 kanál forró víz
Elkészítése:
1. A tésztához kikeverjük a vajat, a cukrot, a sót és a vajat, majd a liszttel szép sima tésztát gyúrunk. Nyújtsuk ki vékonyra és papírral bélelt 26 cm x 38 cm tepsibe tesszük. Amíg a töltelék elkészül, tegyük hideg helyre.
2. A töltelékhez a kekszet vagy a száraz süteményt tegyük egy műanyag zacskóba és egy nyújtófa segítségével törjük nagyon apróra. Ha van kéznél egy cutter, azzal még könnyebben finomra őrölhetjük a kekszet.
3. A tojást és a cukrot habosra keverjük egy robotgéppel.
4. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és a tojásos masszához adjuk. Adjuk hozzá a darált mogyorót és a lisztet is és keverjük össze. Kanalanként keverjük hozzá az apróra darált kekszet is.
5. A vajat olvasszuk fel és ha már kihült, adjuk a masszához és keverjük össze.
6. A tepsiben a tésztát egy villával szurkáljuk meg és kenjük be málna lekvárral, majd simítsuk rá a tölteléket.
7. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük ( a sütési idő függ a sütőtől). A csokoládémázhoz vízgőz felett olvasztjuk fel a csokoládét, adjuk hozzá a vizet és a vajat és keverjük simára. Amikor a sütemény kissé kihült, vonjuk be csokoládémázzal és hagyjuk teljesen kihűlni. Egyforma szeletekre szeljük fel. Hideg helyen, fóliába csomagolva több napig is friss marad.



                                                      Jó étvágyat!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen