Translate

Sonntag, 28. Mai 2017

Túrós-, epres kelt tészta

Itt az eperszezon! Nagyon szeretem az epret, igyekszek is élni a lehetőséggel és mindenféle finomságot készítek belőle. Ezt a kelt tésztás epreset valahol az interneten találtam 3-4 éve is van már. A képek is akkor készültek, csak most került rá sor, hogy bejegyezzem a bloggomba. A tésztára rá kell simítani a finom túróhabot, majd rá az epret és a tésztából rácsokat csinálunk a tetejére. Finom krémes, nem túl édes. A napokban újból sütök!
Nem sok dolog van vele, mesésen finom. Próbáljátok ki!
Hozzávalók a tésztához:
  • 150 g vaj
  • 4 tojássárgája
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • 30 g friss élesztő
  • 2 kanál cukor
  • 400 g liszt
Töltelék:
  • 500 g túró
  • 250 g porcukor
  • 4 tojásfehérje
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja (jól mossuk meg!)
  • néhány szem eper
Elkészítése:
1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a közepén csináljunk bemélyedést és morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük rá a cukrot és a langyos tej felét. Hagyjuk felfutni, majd adjuk hozzá a puha vajdarabokat és a tojássárgákat. Gyúrjuk össze, szükség szerint adjuk hozzá a tejet. Lágy, puha tésztát kapunk. A tésztát takarjuk le és 1 órát hagyjuk kelni.
2. A sütőt melegítsük elő, 180 fokra.
3. Egy kb. 25 x 28 cm tepszit kenjünk ki vajjal és lisztezzük meg.
4. A tészta egy harmadát tegyük félre, a többit nyújtsuk ki és tegyük a tepszibe, úgy, hogy a tepszi oldalára is jusson a tésztából.
5. A krémhez a tojások fehérjét a porcukorral és vaníliás cukorral verjük kemény habbá és adjuk a villával áttört túróhoz, amihez már hozzáadtuk a citrom héját és levét.
6. A krémet simítsuk a tésztára és a feldarabolt epret nyomkodjuk a krémbe.
7. A maradék tésztát nyújtsuk ki és vágjuk vékony csíkokra, rácsozzuk be a tetejét. kenjük meg a tésztacsíkokat tojással és tegyük előmelegített sütőbe. 30-35 percig sütjük. Nálam kicsit tovább maradt a sütőben, jó ropogósra sült a kalács alja is. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, inkább hamarabb vegyük ki. Félidőben tegyünk a kalács tetejére sütőpapírt, nehogy megégjen.
8. Ha kihült szeleteljük fel és szórjuk meg porcukorral.
                                                 Jó étvágyat!







Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen