Translate

Dienstag, 2. Mai 2017

Tavaszi borsó krém-leves - diétás és nagyon finom

A borsó gazdag C-, E-, K- és A vitaminban és fogyasztásával több betegséget is megelőzhetünk. Segíti az emésztést, óvja az idegrendszert, a csontokat, a szívet és érrendszert, azonkívül szabályozza a vércukor szintet és mivel alacsony a kalóriatartalma kiváló diétás étel is. A fagyasztott borsóban a C vitamin mennyiség még több, mint a friss borsóban.
A szárított borsó is nagyon egészséges, hiszen bőségesen tartalmaz B-komplex vitaminokat.
Tudom, nagyon sok borsóleves receptet ismertek, én azonban mégis megosztom veletek ezt a német "Tina" lapban talált receptet. Nagyon gyorsan elkészíthető, olcsó és finom.
Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 evőkanál vaj vagy olíva olaj
  • 450 g fagyasztott borsó (lehet friss is)
  • 2 szál póréhagyma
  • 6 szál turbolya ( ha nincs otthon, akkor megteszi a petrezselyem zöldje is)
  • 100 ml száraz fehér bor
  • 500 ml alaplé ( vagy bouillon)
  • 200 ml tejszín
  • só, bors
  • csípős pirospaprika pehely (durvára tört pirosparika)
Elkészítése:

1. A póréhagymát megtisztítjuk és karikára vágjuk, majd a felmelegített vajra vagy olívaolajra tegyük és kissé megfonnyasztjuk. Felöntjük a borral és alaplével. Hozzáadjuk a borsót és ha felforrt mérsékelt hőn 12-15 percig lassan főzzük. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és a turbolyát (vagy petrezselyem zöldjét) és botmixerrel homogén állagúvá keverjük. Sózzuk, borsozzuk és visszategyük a tűzhelyre. Mielőtt felforrna levegyük a tűzről.
2. 1 cm szalonnakockákat ropogósra megpirítunk. Szalonna helyet használhatunk szikkadt fehér kenyeret vagy tósztot, kevés olíva olajon, vagy vajon megpirítunk.
3. Előmelegített tányérokba tálaljuk a levest. Ízlés szerint minden tányérhoz adhatunk egy kanál pirított szalonnát, vagy pirított kenyérkockával is tálalhatjuk. Meghintjük csípős pirospaprika pehellyel.



                                            Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen