Translate

Sonntag, 12. November 2017

Kávés birsalma torta - őszi finomság

Birsalma az egyik kedvenc gyümölcsöm, mert olyan egyszerű és szerény, mégis elegáns és csodálatos. Főleg az illatának nem tudok ellenállni. Nagyanyám tisztaszobája ősszel birsalma illattal telt meg, annyira jó érzés volt naponta többször is benyitni az ajtót és teleszívni a tüdönket a friss, jellegzetes illattal. A kertünkben volt egy birsalma fa, anyukám befőttnek tette el télire, meg lekvárt főzött belőle. Gyerekként az öcsémmel a birsalma lét szerettük legjobban. Megfőzte a birset és a nagyon finom - nagyon finom édes enyhén savanykás léből mindig ihattunk, amennyi csak jól esett. Nem volt túl édesítve, szerettük ha érződik az a fanyar birs-íz. Ezek voltak a "birsalma napok", mert egész nap tartott a munka. Előző este, néha holdfénynél (mert korán besötétedett) szedtük a kosárba. Másnap anyukám jól megmosta egy körömkefével, hogy jól lemenjen róla a viaszos pihe. Aztán feldarabolta, ami nagyon nehéz munka volt, mert igencsak kemény a birs. Egy nagy fazékba feltette főni és amikor megpuhult átpasszírozta. Cukrot adott hozzá és újból főzte, amig megfelelő sűrűségű lett. Csak ezután töltötte a tisztára mosott befőttes üvegekbe. Aztán télen sütötte a hájaskiflit, meg a buktát birslekvárral, és más finomságokat.
Jó tudni, hogy rendkívül egészséges gyümölcsöt alacsony energiatartalom, jól lebomló szénhidrátok, valamint A-, B3-, B6-, C- vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium jelenléte jellemzi. Több értékes vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában.
Kiemelkedően magas a pektintartalma. A pektin fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, és megköti a káros anyagokat – a birs ezért alkalmas ízületi fájdalmak, reuma, köszvény tüneteinek enyhítésére.
Az elsősorban a héjában és a magjában föllelhető rostok elősegítik az egészséges anyagcserét, ezért másik jelentős összetevőjével, a csersavval együtt székrekedés és hasmenés esetén is segítség lehet, nyáktartalma pedig bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert.
Magas kálium- és magnéziumtartalma szerepet játszik a vérnyomás és a szívműködés szabályozásában, a pektinnel együtt pedig a koleszterinszint rendezésében. (Forrás: http://www.gyogynovenyhatarozo.com/birsalma/)
Receptemben lisztmentes piskóta szerepel, de ugyanúgy készíthetjük liszttel is sima piskótával. A birsalma és kávé nagyon jó páros, kiegészítik egymást az aromájuk. Finom őszi édesség, ezért akinek még van birsalmája próbálja ki, megéri.
Hozzávalók 23 cm átmérőjű piskótához:
  • 6 tojás
  • 6 kanál cukor
  • 6 kanál liszt
  • csipetnyi só
Birsalma betét:
  • 3-4 birsalma
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • ízlés szerint cukor
Kávé krém:
  • 200 g fehér csoki
  • 400 ml állati eredetűtejszín
  • 80 ml kávé (espresso)
  • 1 csomag zselatin ( pl. Agar Agar, vagyis fél liter folyadékhoz)
Elkészítése:
1. A szokásos módon elkészítjük a piskótát. Hagyjuk kihűlni és vízszintesen vágjuk félbe.
2. A birsalmát meghámozzuk (nem muszáj), felkockázzuk és vízben megfőzzük. Tetszés szerint édesítjük, adjunk hozzá pár szem szegfűszeget. Leszűrjük és botmixerrel simára keverjük. Hagyjuk teljesen kihülni.
3. A krémhez vízgőz felett felolvasztjuk a fehér csokit. A tejszínt habbá verjük. A hideg kávéba beletesszük a zselatint, felmelegítjük, hogy elolvadjon. 
4. Az olvasztott fehércsokihoz hozzáadunk 2-3 kanálnyi tejszínhabot és jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejszínhabhoz és óvatosan elkeverjük. 
5. Egy tortatálcára helyezzük a piskóta alját és köré helyezünk egy tortakarikát-gyűrűt. A kávékrém felét elsimítjuk rajta, majd erre jön a kihült birsalma réteg. Végül a kávékrém másik fele. A krémből kicsit félreteszünk, ezzel vonjuk be kívülről a tortát. A piskóta másik felével lezárjuk és a kezünkkel kicsit megnyomogatjuk.
Egy éjszakára, de minimum 4 órára hűtőszekrényben hagyjuk. Fogyasztás előtt levegyük a tortakarikát és a maradék krémmel bevonjuk a tortát. 

                                              Jó étvágyat!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen