Jó tudni, hogy rendkívül egészséges gyümölcsöt alacsony energiatartalom, jól lebomló szénhidrátok, valamint A-, B3-, B6-, C- vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium jelenléte jellemzi. Több értékes vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában.
Kiemelkedően magas a pektintartalma. A pektin fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, és megköti a káros anyagokat – a birs ezért alkalmas ízületi fájdalmak, reuma, köszvény tüneteinek enyhítésére.
Az elsősorban a héjában és a magjában föllelhető rostok elősegítik az egészséges anyagcserét, ezért másik jelentős összetevőjével, a csersavval együtt székrekedés és hasmenés esetén is segítség lehet, nyáktartalma pedig bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert.
Magas kálium- és magnéziumtartalma szerepet játszik a vérnyomás és a szívműködés szabályozásában, a pektinnel együtt pedig a koleszterinszint rendezésében. (Forrás: http://www.gyogynovenyhatarozo.com/birsalma/)
Receptemben lisztmentes piskóta szerepel, de ugyanúgy készíthetjük liszttel is sima piskótával. A birsalma és kávé nagyon jó páros, kiegészítik egymást az aromájuk. Finom őszi édesség, ezért akinek még van birsalmája próbálja ki, megéri.
Hozzávalók 23 cm átmérőjű piskótához:
- 6 tojás
- 6 kanál cukor
- 6 kanál liszt
- csipetnyi só
Birsalma betét:
- 3-4 birsalma
- 2-3 szem szegfűszeg
- ízlés szerint cukor
Kávé krém:
- 200 g fehér csoki
- 400 ml állati eredetűtejszín
- 80 ml kávé (espresso)
- 1 csomag zselatin ( pl. Agar Agar, vagyis fél liter folyadékhoz)
1. A szokásos módon elkészítjük a piskótát. Hagyjuk kihűlni és vízszintesen vágjuk félbe.
2. A birsalmát meghámozzuk (nem muszáj), felkockázzuk és vízben megfőzzük. Tetszés szerint édesítjük, adjunk hozzá pár szem szegfűszeget. Leszűrjük és botmixerrel simára keverjük. Hagyjuk teljesen kihülni.
3. A krémhez vízgőz felett felolvasztjuk a fehér csokit. A tejszínt habbá verjük. A hideg kávéba beletesszük a zselatint, felmelegítjük, hogy elolvadjon.
4. Az olvasztott fehércsokihoz hozzáadunk 2-3 kanálnyi tejszínhabot és jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejszínhabhoz és óvatosan elkeverjük.
5. Egy tortatálcára helyezzük a piskóta alját és köré helyezünk egy tortakarikát-gyűrűt. A kávékrém felét elsimítjuk rajta, majd erre jön a kihült birsalma réteg. Végül a kávékrém másik fele. A krémből kicsit félreteszünk, ezzel vonjuk be kívülről a tortát. A piskóta másik felével lezárjuk és a kezünkkel kicsit megnyomogatjuk.
Egy éjszakára, de minimum 4 órára hűtőszekrényben hagyjuk. Fogyasztás előtt levegyük a tortakarikát és a maradék krémmel bevonjuk a tortát.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen