Translate

Mittwoch, 22. November 2017

Sablés sa pistaćima - francuski klasik hrskavih keksića

Izuzetno ukusan francuski keks zbog svoje peščane strukture (sablé = peskovit), svaki zalogaj pričinjava zadovoljstvo.  Francuski poslastičari su nenadmašni, ali svako može da napravi ukusne sablé, ako obratimo pažnju na kvalitet maslaca. Nisu nimalo komplikovani da se naprave. Tokom hladnih zimskih dana možemo da uživamo u njima uz šolju čaja, kafe ili toplog mleka. Svake godine ih napravim za božićne praznike, upravo zbog neodoljivog ukusa i izgleda.

Sastojci za 60 komada:
  • 175 g kvalitetnog maslaca ( mekani maslac)
  • 75 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 250 g brašna
Fil:
  • 100 g mlevenog pistaća (bez soli)
  • 30 g bele čokolade
  • 3-4 supene kašike slatke pavlake


Pripremanje:

1. Maslac penasto umutimo sa šećerom i vanilin šećerom, dodamo so. Kada je masa postala svetla, dodamo brašno i umesimo glatko testo. Umotamo ga u foliju i ostavimo ga u frižideru oko 30 minuta. 
2. Mlevenom pistaću dodamo rendanu belu čokoladu i toliko (3-4 kaš.) slatke pavlake da se masa lako može mazati.
3. Testo podelimo na dva dela, jer je lakše raditi sa manjom količinom. radnu površinu pospemo sa brašnom i razvijemo testo oko 4 mm debljine. Ja sam dobila četvorougaonik 18 x 20 cm. Oba testa premažemo sa filom sa tim da oko 1 cm ostavimo bez fila sa jedne duže strane testa. Uvijemo kao rolat u smeru gde smo ostavili 1 cm bez fila.
Oba rolata pažljivo umotamo u foliju i ostavimo 30 minuta u frižideru. 
4. Tepsiju obložimo papirom, uključimo rernu na 200 stepeni. Izvadimo rolat iz frižidera, oštrim nožem isečemo na kolutove debljine 5 mm i poređamo u tepsiju. Pečemo u unapred zagrejanoj rerni 8-10 minuta, da ostanu svetli. Sablés treba da se ohlade u tepsiji. Kad su se ohladile pomoću špatule ih poređamo u kutije ili na tacne. U kutiji ostaju sveži i do dve nedelje.




                                                         Prijatno!

  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen