Translate

Donnerstag, 23. November 2017

Žerbo sa makom - mak i domaći pekmez od šljive: idealna kombinacija


Ukoliko volite mak, žerbo sa makom će vas oduševiti, sigurna sam. U originalnom receptu žerbo kocke, orah se kombinuje sa pekmezom od kajsije, a u ovoj verziji sa makom, koristi se pekmez od šljive. Mak i šljiva odlična kombinacija. Moja porodica obožava žerbo sa orasima, ali i ovu noviju verziju sa makom. Izuzetno je mekan, sočan, topi se u ustima. Mmmmmmm.....

Sastav:
  • 380 g brašna
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 50 g šećera
  • 150 g masti (ili 200 g margarina)
  • 1 dl mleka
  • 10 g svežeg kvasca
  • prstohvat soli
  • prstohvat praška za pecivo
Fil:
  • 300 g mlevenog maka
  • 1 tegla domaćeg pekmeza od šljive
  • 150 g šećera u prahu
Glazura:
  • 100 g margarina
  • 180 g šećera u prahu
  • 3 supene kašike vode
  • 3 supene kašike kakao praha
Priprema:

1. U mlako mleko dodamo kašikicu šećera i kvasac zatim ostavimo da se podigne.
2. Brašnu dodamo mast i izmrvimo sa dlanovima, zatim dodamo ostale sastojke i mleko sa kvascem. Testo treba da bude mekano i glatko, ne sme da se lepi. Podelimo ga na tri jednaka dela.
3. Tepsiju obložimo sa papirom. Razvijemo prvu koru 30 cm x 30 cm i pomoću oklagije premestimo ga u tepsiju. Premažemo sa pekmezom od šljive. Preko toga pospemo polovinu mešavine maka i šećera.
Razvijemo drugu koru, prebacimo je pomoću oklagije preko fila i rukama lagano pritiskujemo da izađe vazduh. Ponovimo postupak: pekmez i mešavina maka, zatim poslednja kora. Prekrijemo sa čistom krpom i ostavimo na sobnoj temperaturi oko 1 sat. 
Poslednju koru izbodemo na više mesta viljuškom. Pečemo u unapred zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 40 minuta - dok ne porumeni.
4. Na pari zagrejemo sastojke za glazuru i kad se istopilo ohlađeni kolač prelijemo sa glazurom.
Jednu noć ostavimo da se odmara kolač, sutradan isečemo na jednake šnite sa oštrim nožem.
Žerbo kocka ostaje danima sveža i mekana i još ukusnija, ako je čuvamo u kutiji za kolače ili u foliji na hladnom mestu.
 


                             
                           Prijatno! 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen