Translate

Freitag, 17. November 2017

Žerbo šnite - čokolada, orasi i pekmez od kajsije odlična kombinacija za prazničnu trpezu

Jedan od najčuvenijih mađarskih kolača, koji je svoje ime dobio po poslastičaru Emilu Žerbo iz 19. veka. Žerbo spada u one retke kolače, koji dugo ostaju sveži, ako ih držimo na hladnom mestu pokrivene. Testo se može praviti na više načina, danas kruži toliko recepata, da u nekim slučajevima ne može se prepoznati da se radi o klasičnoj žerbo-kocki. Tajna prave, klasične žerbo-štangle, su tri osovna pravila:
  • Tajna leži u filu, kore moraju biti bogato filovane i nemojte zaboraviti da ništa ne može zameniti domaći pekmez od kajsije.
  • Nemojmo zaboraviti da naše prababe još nisu poznavale prašak za pecivo, znači originalni recept je onaj sa kvascem.
  • Da bi kore bile mekane koristi se mast, umesto maslaca i margarina.
Do sada sam probala nekoliko recepata, ovaj je za moj ukus najbolji. Koristim i kvasac i prašak za pecivo i za mene je to idealna verzija. Na žalost ne mogu uvek da nabavim pravu domaću mast, u tom slučaju koristim margarin ili maslac. Nemojte zaboraviti, da bi žerbo imao pravi, neodoljivi ukus, glazura mora da se napravi od kakao praha. Za mene ova poslastica, se povezuje sa zimskim danima, sa praznicima, iako je pravim tokom cele sezone. Božić je ne zamisliv bez sočne, mirišljave žerbo-šnite. 
Sastojci za testo 30x30 cm :
  • 36 dkg brašna
  • 1 celo jaje i jedno žumance
  • 15 dkg masti ( ili 20 dkg margarin)
  • 1 dkg svežeg kvasaca
  • 1 dl mleka
  • 5 dkg šećera
  • prstohvat soli
  • pola kafene kašike praška za pecivo
Fil:
  • 30 dkg mlevenih oraha 
  • 20 dkg šećera
  • 1 tegla domaćeg pekmeza od kajsije
Glazura:
  • 3 supene kašike kakao praha
  • 3 supene kašike vode
  • 18 dkg šećera u prahu
  • 10 dkg margarina

Pripremanje:

1. U mlakom mleku rastvorimo kvasac, dodamo kašikicu šećera i sačekamo 10-15 minuta da nadođe.
2. Brašno i mast izmrvimo među dlanovima i dodamo ostale sastojke i mleko sa kvascem. Rukom umesimo glatko testo, najbolje na površini koju po potrebi posipamo sa brašnom. Zatim testo podelimo na 3 jednaka dela. Orahe pomešamo sa šećerom.
3. Tepsiju obložimo papirom. Testo razvijemo oklagijom dimenzija 30 x 30 cm. Razvijenu prvu koru uz pomoć oklagije stavimo u tepsiju. Bogato premažemo sa pekmezom od kajsije (pola prsta), pospemo sa polovinom oraha i šećera. Razvijemo sledeću koru, pekmez i orasi sa šećerom. Prekrijemo kolač sa poslednjom korom.
4. Prekrijemo čistom krpom i ostavimo na toplom mestu oko 1 sat.
5. Odozgo izbockamo testo sa viljuškom i stavimo da se peče u unapred zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 40 minuta, dok kolač ne porumeni.
6. Iznad vodene pare istopimo sve sastojke za glazuru i pomešamo.Ohlađeni kolač premažemo glazurom. 
Kolač je najbolji kad prenoći na hladnom mestu. Jednake šnite/štangle sečemo sa oštrim nožem, koji umačemo u vrelu vodu.
                  
                                               Prijatno!





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen