Translate

Sonntag, 19. November 2017

Linzer torta - najstarija torta na svetu

Ova torta poreklom iz Austrije, ne samo da ima fantastičan ukus, nego je idealan i originalan poklon dragim osobama, jer se lako transportuje. Kažu da je najstarija torta na svetu i da prvi pisani recept datira iz 1619 godine. Istina ili ne, veoma rado je pravim, jer se veoma jednostavno priprema, svi je volimo i što duže stoji, tim je ukusnija. Velika prednost ove torte je na primer, ako očekujemo goste ili za praznike komotno je možemo napraviti 2-3 dana ranije, zatim je upakujemo u foliju i držimo je na hladnom mestu. Može se tokom cele godine praviti, ali je inače klasičan zimski kolač i najviše se priprema za advent - božične praznike. U frižideru i do dve nedelje ostaje sveža. Da bi arome još više došle do izražaja, pre serviranja držimo je na sobnoj temperaturi.
Sastav za tortu prečnika od 28 cm:
  • 200 g mekanog maslaca ( eventaulno margarin)
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 1 kafena kašika cimeta
  • pola kafene kašike mlevenog karanfilića
  • 1 supena kašika kakao praha
  • 200 g mlevenog badema ( eventualno lešnik)
  • 250 g brašna
  • 400 g pekmeza od maline (eventualno od kajsije)
Pripremanje:

1. Mikserom penasto umutimo maslac i šećer, zatim dodamo so, cimet, karanfilić, kakao u prahu i jaja. Još jednom sve dobro umutimo mikserom.
2. Ovoj smesi dodamo mleveni badem, zatim brašno i rukom izmešamo. Ako je testo lepljivo dodamo još brašna, pazimo da ne bude suviše tvrdo testo.
3. Testo umotamo u providnu foliju i ostavimo jedan sat u frižideru.
4. Rernu zagrejemo na 200 stepeni, rernu sa ventilatorom na 180 stepeni. Kalup za tortu namažemo sa mašću.
5. Testo optički podelimo na 4 jednaka dela, dva dela za donju koru, jedan deo za ivicu torte i jedan deo za rešetke. 
Donju koru razvijemo sa oklagijom i položimo je u kalup. Od drugog dela testa napravimo ivicu torte debljine prsta (oko 2 cm) i pritisnemo ga na donju koru. 
Sada sa pekmezom ili džemom od maline premažemo koru. 
Ostatak testa razviti i iseći na tanke trake i poređamo ih preko torte u obliku rešetke - mreže. Vodite računa da krajeve malo pritisnete na ivicu torte. Možete kao ja, testo rukom istanjimo debljine olovke ili malo deblje i od njega pravite rešetke. 
6. Umutimo jedno jaje, premažemo testo (rešetke i ivicu), stavimo u zagrejanu rernu i pečemo 25 - 30 minuta ( u zavisnosti od rerne).

Neki vole kad je torta još mlaka, a neki kada je potpuno ohlađena. Mi je volimo na oba načina.


   
                                 
                                           Prijatno! 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen