Sastav za tortu prečnika od 28 cm:
- 200 g mekanog maslaca ( eventaulno margarin)
- 200 g šećera
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 1 kafena kašika cimeta
- pola kafene kašike mlevenog karanfilića
- 1 supena kašika kakao praha
- 200 g mlevenog badema ( eventualno lešnik)
- 250 g brašna
- 400 g pekmeza od maline (eventualno od kajsije)
1. Mikserom penasto umutimo maslac i šećer, zatim dodamo so, cimet, karanfilić, kakao u prahu i jaja. Još jednom sve dobro umutimo mikserom.
2. Ovoj smesi dodamo mleveni badem, zatim brašno i rukom izmešamo. Ako je testo lepljivo dodamo još brašna, pazimo da ne bude suviše tvrdo testo.
3. Testo umotamo u providnu foliju i ostavimo jedan sat u frižideru.
4. Rernu zagrejemo na 200 stepeni, rernu sa ventilatorom na 180 stepeni. Kalup za tortu namažemo sa mašću.
5. Testo optički podelimo na 4 jednaka dela, dva dela za donju koru, jedan deo za ivicu torte i jedan deo za rešetke.
5. Testo optički podelimo na 4 jednaka dela, dva dela za donju koru, jedan deo za ivicu torte i jedan deo za rešetke.
Donju koru razvijemo sa oklagijom i položimo je u kalup. Od drugog dela testa napravimo ivicu torte debljine prsta (oko 2 cm) i pritisnemo ga na donju koru.
Sada sa pekmezom ili džemom od maline premažemo koru.
Ostatak testa razviti i iseći na tanke trake i poređamo ih preko torte u obliku rešetke - mreže. Vodite računa da krajeve malo pritisnete na ivicu torte. Možete kao ja, testo rukom istanjimo debljine olovke ili malo deblje i od njega pravite rešetke.
6. Umutimo jedno jaje, premažemo testo (rešetke i ivicu), stavimo u zagrejanu rernu i pečemo 25 - 30 minuta ( u zavisnosti od rerne).
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen