Sastojci za koru:
- 4 žumanceta
- 10 dkg butera ili margarina
- 20 dkg šećera
- 2 dkg kakao praha (bez šećera)
- 2 dl mleka
- 1 kesica praška za pecivo
- 20 dkg brašna
Šaum:
- 4 belanceta
- 20 dkg šećera
- sok od pola limuna
1-Originalna glazura:
- 3 kašike kakao praha (bez šećera)
- 3 kašike vode
- 3 kašike šećera
- 7 dkg butera ili margarina
2-Ili jednostavnija glazura od čokolade:
- 10 dkg čokolade za kuvanje
- 7 dkg butera ili margarina
- 2 kapi ulja (sprečava da se lomi glazura)
Priprema:
1. Za koru penasto umutimo žumanca sa šećerom, dodamo buter i dalje mutimo da bude penasto. Dodamo mleko i pomešamo.
2. Brašno pomešamo sa kakao prahom i sa praškom za pecivo i prosejemo u masu. Sve pomešamo i sipamo u tepsiju srednje veličine (otprilike 20x30cm), na dnu stavimo papir. Kolač pečemo u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta. (Zavisi od rerne!)
3. Dok se kora peče napravimo šaum. Iznad vodene pare ulupamo belanca, sok od limuna i šećer u čvrst šaum. Šećer dodajemo postepeno.
4. Preko pečenog testa poravnamo šaum i vratimo u rernu na 50 stepeni oko 10-15 minuta da se suši.
5. Za to vreme napravimo glazuru. Kakao prah, šećer i vodu prokuvamo, skinemo sa vatre i dodamo buter/margarin i pomešamo. Prelijemo preko kolača i ostavimo da se dobro prohladi.
Ja sam napravila duplu količinu šauma. Znači uzela sam 8 belanceta, 40 dkg šećera i sok od limuna.
Od 4 žumanceta sam kuvala sos od vanile i poslužila sam ga uz kolač.
Pečenu koru možemo premazati veoma tanko sa nekim ukusnim pekmezom-napr. od kajsije, maline, jagode. Preko stavimo šaum, pa u rernu da se suši i na kraju prelijemo glazurom.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen