Translate

Donnerstag, 17. Januar 2019

Kremčorba od leblebija - zdrava hrana (Kichererbsen-Kremsuppe)

Za dvadesetak minuta možete pripremiti ovu izuzetnu ukusnu čorbu od leblebija, koja je veoma cenjena biljka u ishrani. Naime leblebije su bogate vlaknima i poboljšava metabolizam i reguliše nivo šećera u krvi i nivo holesterola. Ona čuva kosti, reguliše krvni pritisak i čuva srce, čisti ćelije od slobodnih radikala itd.  
Ova čorba sadrži i druge zdrave sastojke i začine, odlična je za dijabetičare i za one koji su na dijeti.
Sastojci za 4 osobe:
  • 2 glavice ljubičastog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 češnja belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 čili-paprika
  • 1 kafena kašika slatke mlevene paprike
  • 1 kafena kašika ljute mlevene paprike (ne mora, ako ne volite ljuto )
  • 1/2 kafene kašike kurkume
  • prstohvat karija (curry)
  • 1 kafena kašika kima ( usitniti tučkom u avanu ili samleti)
  • 1 litar supe od povrća
  • 480-500 g leblebije iz konzerve (ili tegle)
  • 1 veći paradajz ( ili 2 manja)
  • so, biber
  • peršun
  • jogurt (može da se izostavi)
Priprema:
1. Luk dinstamo u ulju, dodamo beli luk, sitno iseckanu šargarepu i začine. Dalje dinstamo još 2-3 minuta, zatim dodamo i sitno iseckani paradajz. Leblebiju ocedimo i dodamo povrću, posolimo i pobiberimo. Nalijemo sa supom od povrća i sačekamo da provri. Smanjimo temperaturu, da se umereno kuva još 15 minuta. 
2. Skinemo sa vatre i štap mikserom malo izmiksamo povrće. Ne morate skroz u homogenu masu pirirati, kod mene ostaju mali komadići, tako izgleda rustikalnije. Ako je čorba jako gusta dodajte još malo vode i stavite da provri. Pre serviranja dodajte jogurt i izmešajte. Ja obično služim bez jogurta.
Sipamo u tanjire i pospemo sitno iseckanim peršunom.
                                                                    Prijatno!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen