Translate

Mittwoch, 16. Januar 2019

Paradicsomos lencseleves

Egy tányér meleg leves mindig balzsam a gyomornak ezeken a fagyos téli napokon. Egy különösen ízes, egészséges a paradicsomos lencse leves, ajánlom mindenkinek.
Miért egészséges? Mert a főtt paradicsom a leggazdagabb likopinforrás, a likopin pedig daganatos megbetegedések megelőzésében és a sejtek védelmében játszik fontos szerepet. Ez mellett más fontos antioxidánsokat is tartalmaz. Azonkívül a chiliben található A-,B1-, B2- és B6 és C vitaminok, valamint a kapszaicin anyag segíti a súlycsökkenést és megakadályozza a zsír lerakódását, vagyis felgyorsítja az anyagcserét. A kapszaicin mellékhatások nélkül képes elpusztítani a rákos sejteket, a mellettük lévő egészségeseket azonban nem károsítja. Azonkívül fertőtlenít és csillapítja a fájdalmat is. A lencse pedig a sok vitamin mellet gazdag ásványokban és a rosttartama is magas. A gyömbér és kurkuma jótékony hatását, pedig azt hiszem mindenki ismeri.
Egy tányér ebből a levesből mindössze 279 kcal tartalmaz!
Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 salottahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy kis darab gyömbér (20 g)
  • kisebb chili
  • 2 sárgarépa (200 g)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 200 g vörös lencse
  • 400 g darabos paradicsom konzerv
  • 1 l zöldség alaplé
  • só, bors
  • 1/2 teáskanál kurkuma
  • 1/2 csokor petrezselyem (friss)
  • 2 evőkanál tejföl
Elkészítés:

1. A salottahagymát, gyömbért, fokhagymát meghámozzuk és felaprítjuk. A chilit hosszában félbe vágjuk és kivesszük a magokat, felszeleteljük. Aki nem szereti a túl csípős chilit, legjobb megmosni és csak utána felszeletelni. A sárgarépát is hámozzuk meg és apró kockára szeleteljük.
2. Melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a salottahagymát és 2 percig dinszteljük.  Majd a többi zöldségfélét is tegyük hozzá és kb. 4 percig dinszteljük. 
3. A lencsét mossuk meg, tegyük a paradicsommal az edénybe. Öntsük fel alaplével, sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a kurkumát is. Amikor felforrt, csökkentsük a hőt, hogy csak szép lassan forrjon 25 percig. Végül botmixerrel pürésítsük, de nem muszáj. 
4. A petrezselymet megmossuk, szárazra töröljük és összevágjuk. Amikor a levest kiszedtük a tányérba, adunk hozzá kevés tejfölt és megszórjuk petrezselyemmel.

                                                      Jó étvágyat! 
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen