Miért egészséges? Mert a főtt paradicsom a leggazdagabb likopinforrás, a likopin pedig daganatos megbetegedések megelőzésében és a sejtek védelmében játszik fontos szerepet. Ez mellett más fontos antioxidánsokat is tartalmaz. Azonkívül a chiliben található A-,B1-, B2- és B6 és C vitaminok, valamint a kapszaicin anyag segíti a súlycsökkenést és megakadályozza a zsír lerakódását, vagyis felgyorsítja az anyagcserét. A kapszaicin mellékhatások nélkül képes elpusztítani a rákos sejteket, a mellettük lévő egészségeseket azonban nem károsítja. Azonkívül fertőtlenít és csillapítja a fájdalmat is. A lencse pedig a sok vitamin mellet gazdag ásványokban és a rosttartama is magas. A gyömbér és kurkuma jótékony hatását, pedig azt hiszem mindenki ismeri.
Egy tányér ebből a levesből mindössze 279 kcal tartalmaz!
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 salottahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- egy kis darab gyömbér (20 g)
- kisebb chili
- 2 sárgarépa (200 g)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 200 g vörös lencse
- 400 g darabos paradicsom konzerv
- 1 l zöldség alaplé
- só, bors
- 1/2 teáskanál kurkuma
- 1/2 csokor petrezselyem (friss)
- 2 evőkanál tejföl
Elkészítés:
1. A salottahagymát, gyömbért, fokhagymát meghámozzuk és felaprítjuk. A chilit hosszában félbe vágjuk és kivesszük a magokat, felszeleteljük. Aki nem szereti a túl csípős chilit, legjobb megmosni és csak utána felszeletelni. A sárgarépát is hámozzuk meg és apró kockára szeleteljük.
2. Melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a salottahagymát és 2 percig dinszteljük. Majd a többi zöldségfélét is tegyük hozzá és kb. 4 percig dinszteljük.
3. A lencsét mossuk meg, tegyük a paradicsommal az edénybe. Öntsük fel alaplével, sózzuk, borsozzuk, tegyük hozzá a kurkumát is. Amikor felforrt, csökkentsük a hőt, hogy csak szép lassan forrjon 25 percig. Végül botmixerrel pürésítsük, de nem muszáj.
4. A petrezselymet megmossuk, szárazra töröljük és összevágjuk. Amikor a levest kiszedtük a tányérba, adunk hozzá kevés tejfölt és megszórjuk petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen